ОБИЛАЗАК ЗАВРШНИХ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ДОМА ЗДРАВЉА НА ЛАБУДОВОМ БРДУ

понедељак, 3. јул 2017.

Представници Града Београда и локалне самоуправе, обишли су данас завршне радове на изградњи дома здравља на Лабудовом брду. Радове су обишли градски менаџер Горан Весић, председник Градске општине Раковица Владан Коцић, државни секретар у МУП-у Милосав Миличковић који је претходно био председник Општине Раковица, помоћник градског секретара за здравство Јован Кнежевић, директорка Дома здравља Раковица Добрила Васић, као и представници извођача радова, грађевинске фирме „Кеј“.

Весић је након обиласка Дома здравља рекао да су сви грађевински радови завршени и да сада предстоји технички пријем и уношење опреме који ће трајати две до три недеље.
„Завршени су сви тендери за опрему која треба да буде у овом Дому здравља, тако да је реално да очекујемо да ће Дом здравља почети са радом средином августа“, рекао је Весић.
Он је истакао да ће нова здравствена установа решити проблеме 44.000 хиљаде грађана Лабудовог, Петловог брда, Кијева, Кнежевца, који су се до сада лечили у амбуланти која је била „испод нивоа“.

„Грађани сада имају оно што им је потребно, модеран дом здравља за све што им треба, нове апарате. Ми овим показујемо да све грађане Београда третирамо на исти начин и задовољавамо им потребе. Причамо и о вртићу овде поред на парцели која ја празна, тако ће овај део града полако добити оно што је заслужио, а што последњих деценија није добијао“, навео је Весић.
Он је додао да је град Београда у овај објекат уложио 206 милиона динара за грађевинске радове и додатних 30 милиона динара за апарате. Градски менаџер је рекао да је тај пројекат показатељ правог начина како грађани комуницирају преко општине и исказују своје потребе након чега општина разговара са градом који обезбеђује новац и тако се заједно ради на ономе што је потребно свима.

Председник општине Раковица Владан Коцић, у име грађана Раковице захвалио се Граду Београду на великој помоћи у реализацији овог пројекта.

“Није било лако изборити се за овај пројекат, али ево данас присуствујемо завршним грађевинским радовима, а за месец, месец и по дана очекујемо да дом здравља проради“, рекао је Коцић. Директорка Дома здравља Раковица, Добрила Васић истакла је да ће након 40 година овај део Београда најзад имати нови Дом здравља.

„Када прође технички пријем и добијемо употребну дозволу ми ћемо врло брзо ући са намештајем и свом опремом. Сви тендери су прошли и сада само чекамо усељење, а након инспекције министарства здравља почињемо са радом“, навела је Добрила Васић.

Она је додала да ће сви грађани сада коначно имати квалитетну установу примарне здраствене заштите, као и да ће нови Дом здравља имати проширене службе, биће враћена гинекологија, стоматологија ће бити обогаћена новим апаратом, а постојаће и ултразвучна дијагностика. Обиласку објекта испред Општине Раковица, осим председника, присуствовали су заменик председника Душан Ђаковић, председник Скупштине ГО Раковица Цвијетин Ђукановић, његова заменица Ксенија Миланковић, чланови Већа ГО Раковица Дарко Игњатовић, Томислав Пантелић, Небојша Ивановић, Новица Барјактаровић, Филип Марјановић, Зоран Миленковић и Радомир Богдановић, као и помоћник председника Бојан Богдановић.

Дом здравља на Лабудовом брду задовољава потребе становника насеља Петлово брдо, Лабудово брдо, Видиковац, Кијево и Кнежевац, укупно 44.000 здравствених картона.

Изградња дома здравља планирана је пре више од четири деценије, када је формирано насеље, а за привремени смештај ДЗ „Лабудово брдо“ одабране су подрумске просторије између солитера. Деценијама тај проблем није решен, а постојећи дом здравља је више пута затваран због неодговарајућих услова у привременим просторијама атомског склоништа.

Великим залагањем Општине Раковица и уз добру сарадњу са управом Града Београда, прошле године су створени услови за почетак изградње објекта. Радови на изградњи дома здравља почели су у априлу прошле године.

Израду пројектне документације финансирала је Градска општина Раковица, а радове на изградњи финансирала је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда (припремни радови) и Агенција за инвестиције и становање Града Београда (грађевински радови).