Општи подаци о општини

Општина Раковица се простире на површини од 4.647 хектара, с тим да урбанизовано подручје обухвата површину од 3.000 хектара. Раковица се налази на јужном делу Београда у доњем току Топчидерске реке и од центра је удаљена 10 километара.

Знатан део општине Раковица чине шуме и паркови а пре свега Миљаковачка и Кошутњачка шума. Раковица је са 244 хектара под шумом и 180 хектара под јавним зеленим површинама једна је од градских општина која има највише зеленила.

Кошутњак

Кошутњак је парк, шума и градско излетиште. Простире се на површини од 330 хектара. Кошутњак припада  општинама Савски Венац, Чукарица и Раковица.

Језеро Паригуз

Језеро Паригуз налази се у подножју планине Авала, у насељу Ресник. Дужина језера износи 700 метара, ширина 120, а дубина 12,5 метара. Акумулација Паригуз настала је 1990. године. Настало је изграђивањем бране због поплава које је изазивала вода са три извора.

Док није постојало језеро, извори су правили блато за које се сматрало да је лековито и да помаже у лечењу хемороида. Отуда потиче и назив језера – Паригуз. Уређењем околине овог језера може се добити око 200 хектара атрактивног спортско рекреативног простора.

Топчидерска река

Кроз Раковицу пролази и Топчидерска река. Дуга је 30 км и улива се у Саву. Извире у Липовичкој шуми на надморској висини од 192 м. Тече до Рипња (општина Вождовац), пролази између села Пиносава и Рушањ ( општина Чукарица) и у општину Раковица улази током  кроз насеље Ресник. Топчидерска река протиче кроз Кијево, Лабудово брдо, Кнежевац, Миљаковац и Канарево брдо. Тада излази из Раковице , протиче кроз Топчидерску шуму (општина Савски венац) и улива се у Саву на надморској висини од 69 метара.

Топчидерска река се простире на површини од 147 км2 и припада Црноморском сливу. И ако је речно корито уређено и бетонирано у градском делу, река се и даље излива и прави поплаве за време обилних киша.

Месне заједнице

Некадашње ливаде крај Топчидерске реке претворене су у индустријску зону коју окружују стамбена насеља формирана у 18 месних заједница и то: „Кошутњак“, „Канарево Брдо“, „Душко Радовић“, „Миљаковачки извори“, „Сунчани брег“, „Браћа Величковић“, „Митар Бакић“ , „Скојевска“, „Видиковац“,  „Видиковац 2“, „Kнежевац“, „Лабудово брдо“, „Петлово брдо“, „Кијево“, „Авала град“, „Ресник“ и „Железничка станица“.