Језеро Паригуз

Језеро Паригуз налази се у подножју планине Авала у насељу Ресник. Дужина језера износи 700м, ширина 120м, а дубина око 12,5 м. Напајање водом долази са три извора. Настало је изграђивањем бране због поплава које је изазвала вода са ова три извора. Испрва, док језера ту није било, извори су правили блато за које се сматрало да је лековито. Нарочито се мислило да блато помаже у лечењу хемороида, па отуда и симпатичан назив које је језеро наследило. Вода, како су показале анализе, није загађена, а богата је животом.

Језеро је за сада недирнуто али је урбанизација у плану. Окружено је са једне стране шумом, а са друге стрмом обалом. Предвиђена је изградња савременог комплекса намењеног спортско-рекреативним активностима. Примаран ће бити адекватан саобраћајни прилаз са паркинг простором за велики број возила. За пешаке, бициклисте и љубитеље ролшуа трасираће стаза око језера. На самом језеру налазиће се дрвени платои са лежаљкама и сунцобранима.

У плану је изградња мале марине која ће у понуди имати све видове спортова и разоноде на води. Рибљи ресторан такође на води, увек свежом рибом, задовољиће укусе и најзахтевнијих сладокусаца током целе године.

На самој брани планирана је изградња кафе-бара где ће посетиоци поред купања и сунчања уживати у широком видику који досеже до врха Авале.

За спортисте и рекреативце предвиђени су бројни терени за тенис, одбојку, кошарку као и скијање на води.

Ловачка кућа пружиће уточиште бројним ловцима и риболовцима, са тенденцијом да уз чланове риболовачког удружења, језеро из Ресника, ови људи добију место окупљања, дружења и организовања разних активности.

У крајњој инстанци планирана је изградња већег угоститељског објекта који ће пружити могућност дужег боравка уз разноврсне садржаје и адекватне услуге. Овај комплекс пружиће ужитак свима који ће желети рекреацију, добру забаву и пријатан одмор у природном амбијенту.