Спорт и рекреација

Спортски центар Раковица

http://scrakovica.org/

Спортски центар Раковица основан је 1. фебруара 2000. године.
Од 17. маја 2012. године послује као Јавно предузеће.

Спортски комплекс садржи:

  1. Спортску халу за мали фудбал и рукомет.
  2. Фитнес салу са теретаном и кардио програмом.
  3. Отворени мултифункционални терен.
  4. Травнати фудбалски терен са трибинама.
  5. Помоћни фудбалски терен на шљаци.

Адреса: Вишевачка бр.2
Телефони: +38111 35 64 101, 35 65 384

Фејсбук страница: https://www.facebook.com/SportskiCentarRakovica?ref=br_tf

СПОРТ У РАКОВИЦИ

Физичка култура у Раковици се превасходно одвија у три правца: физичко васпитање у школама и предшколским установама, рекреација у предузећима и месним заједницама и спорт у клубовима. Због недостатка средстава ове активности се претежно одвијају кроз аматерски рад.

И поред тога Раковица је дала већи број врхунских спортских сениора и јуниора, освајача медаља на балканским, медитеранским, европским и светским шампионатима. Из ове општине  поникло је више спортских тренера, судија и организатора.

На територији општине Раковица тренутно делују спортска друштва: „ИМР“ (шаховски, куглашки, рукометни, фудбалски и клуб спортских риболоваца), „21.мај“ ( атлетски, ПСД – оријентација, фудбалски и одбојкашки клуб), џудо клуб „Раковица“, рукометни клуб „Слодес“, карате клуб „Раковица Канон“, тениски клуб „Кошутњак“, фудбалски клубови „Кнежевац“, „Кијево“ и „Ресник“, стрељачки клубови „Раковица – Соко штарк“ и „Видиковац“, балоте клубови „Канарево брдо“ и „Лабудово брдо“, кајакашки клуб „Авала-Ресник“ као и ауто мото друштво „Раковица“.

На територији општине Раковица постоји више објеката за физичку културу: пет травнатих фудбалских терена, 18 рукометних терена, 15 терена за одбојку, 25 за кошарку, осам за тенис, два за балоте, три атлетске стазе од 100 и једна од 330 метара, један затворен и један отворен базен, три затворене стрељане, једна аутоматска куглана, четири теретане, две мање сале за шах, сала за џудо и 12 сала физичко.

Након вишегодишњег настојања решена су правно-имовинска питања Спортског центра Раковица. Ова спортска установа прошла је трансформацију из друштвеног у државно власништво, што ће омогућити значајнија улагања у сам објекат и терене. Спортски центар Раковица сада послује као Јавно предузеће чији је оснивач Градска општина Раковица, а био је укључен и у пројекат реализације Београдске универзијаде.

Пословно рекреативни центар „Балашевић“, основан 1994. године, располаже са тениским теренима од којих је један покривен и нуди комплетан програм рекреације и припрему спортиста. Рукометни клуб „Слодес“ има дворану са 2.500 места.

У организацији Спортског савеза Раковице и Атлетског клуба „21. мај“ из Раковице, у Кошутњаку се одржава „Бели крос“. Идејни творац „Белог кроса“ је Брана Радовић ( атлетичар и бивши секретар Спортског савеза Раковице, сада у пензији ). „Бели крос“ је рођен 1965. године. Представља најзначајније међународно такмичење и атлетску манифестацију у природи која се од 1965. године до данас одржава у Кошутњаку. Постао је стециште наших и страних најбољих тркача, заљубљеника у трчање у природи и рекреативаца, одакле су поникли многи шампиони.

Још једна спортска манифестација која се одржава у организацији Спортског савеза Раковице и Атлетског клуба „21. мај“ је постала традиционална. То је атлетска трка око Савског језера на Ади. Број учесника није ограничен, а може да учествује свако ко жели, под условом да је здрав и способан да трчећи или комбиновано трчећи-ходајући пређе стазу дужине 7.700 метара. Сваки учесник трке добија диплому са уписаним резултатом који је постигао.

Спортско-рекреативни центар „Пионирски град“

Кнеза Вишеслава 27
тел. +38111 3542 094
директор: Младен Вујошевић

Лоциран је на најатрактивнијој падини у амбијенталној целини Кошутњака, на 40 хектара шуме и зеленила, који представљају еколошка плућа Београда. Изградња је започета 1947. године, а данашњи изглед датира из 1976.

У оквиру комплекса, на површини од 7500 м2, под једним кровом централног објекта, смештени су ресторан и сала са 500 места, амфитеатар са 600 места, кабинети, учионице, дискотека, трим кабинет, ликовни атељеи и други садржаји за спортско-рекреативне и културно-забавне програме. Центар има спортске терене за кошарку, мали фудбал, рукомет, тенис и атлетске стазе за трчање у непосредном додиру са природом. Постоје и покривени терени за мали фудбал и терени за сквош, који је први и једини у Београду. Коришћење ових савремених и изузетно опремљених спортских терена за децу основно-школског узраста у преподневним сатима је бесплатно.

Члан је Међународне организације омладинских хостела (IYHF).