Култура Раковица

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ И ОБРАЗОВАЊЕ РАКОВИЦА

www.kucera.rs

www.facebook.com/kulturni.rakovica

Адреса: Мишка Крањца 7
тел/факс +38111 3583-346, 3582-493
Директор: Наташа Николић

Одлуком СО Раковица основан је Центар за културу и образовање Раковица. Са радом почиње 1. јануара 1976. године. Као једина установа културе на територији општине Раковица, објединио је све врсте културних програма, окупио ствараоце и публику чије интересовање јесу управо културна дешавања.

Оснивачка права над Центром за културу и образовање Раковица, 31. децембра 1999. године преузима град Београд. У том периоду је реновирана сала која има 352 места, продубљена сцена додавањем просценијума, набављена најквалитетнија тонска и светлосна опрема. Реализујући своју програмску оријентацију кроз ликовни, позоришни, музички и књижевно-трибински програм, Центар је значајно подигао ниво својих садржаја и оправдао мултифункцијску намену. У објекту КЦ Раковица, укупне површине око 2500 м2, раде и музичка школа „Даворин Јенко“ и КУД „Димитрије Котуровић“.

Галерија Центра за културу и образовање Раковица ради од 1976. године. Данас је то градска галерија, чији се програм финансира из буџета секетаријата за културу града Београда. Пружа подршку академским уметницима а територије општине Раковица, а у циљу промовисања дела значајних појединаца као и културних садржаја које има да понуди једна од највећих и најнасељенијих градских општина. Током читаве године у галерији своје радове излажу академски сликари, чији је концепт изложбе и квалитет радова прошао на конкурсу и био одобрен од стране савета галерије. Поред самосталних и групних изложби академских уметника и ауторских поставки теоретичара и историчара уметности, традиционално се почетком марта организује и групна изложба чланова Удружења ликовних уметника Раковице. Галерија организује и поставке уметника по позиву. Галерија сарађује са основним и средњим школама, школама цртања и сликања са територије општине Раковица, као и са удружењима која окупњају и промовишу рад младих талената раковице и целог Београда. Сарађује са ликовним педагозима и члановима удружења „Пријатељи деце Београда“ и „Пријатељи деце Раковице“. У оквиру Центра ради школа цртања и сликања „Гваш“. Галерија је отвоена сваког дана од 9 до 20 часова, а улаз је слободан.

 

Позоришни програм обухвата дечију и вечерњу сцену. Дечија сцена има деценијску традицију. Продукција је почела 2003. године, а настале представе је до сада одгледало више хиљада малишана Раковице, Чукарице, Старог града и Врачара.

Септембра 2010. године почело је са радом дечије позориште КЦ Раковица „Цврле“.

Позоришне игре деце Београда, у организацији „Пријатељ деце Београда“, је смотра позоришног стваралаштва деце основних и средњих школа Београда који се такмиче у две категорије: драма и кратка драмска форма. Победници општинских такмичења су учесници финалног такмичења. Одајући признање рано прминулом уреднику драмског програма Центра за културу, Драгославу Симићу, 2002. године је установљена плакета Драгослав Симић, коју добија победник у краткој драмској форми. Од тада, Ценар за културу и образовање Раковица постаје домаћин завршног дела ове манифестације.

На вечерњој сцени, најзначајнија манифестација је Театар фест, смотра награђиваних представа професионалних позоришта из Србије. Осмишљен је 2008. године као позоришна манифестација која сваке године, средином децембра, београдској културној јавности презентује неке од најбољих домаћих позоришних представа које су награђиване на позоришним фестивалима широм Србије, а насталим у позориштима ван Београда. Слоган фестивала је: „Цела Србија у Београаду-цео Београд у Раковици“. Током пет дана фестивала, бројна публика има прилику да види представе које су већ прошле стручну верификацију, да се упозна са главним токовима српског глумишта и стекне потпун увид у то шта је у српском позоришту ван Београда најбоље. Оснивач и селектор фестивала је Слободан Вељковић. Теаар фест прате неподељене похвале позоришне публике и критике као и сјајан пријем позоришне јавности о чему сведочи велика посећеност овог фестивала.

Књижевне вечери, два пута месечно организује Удружење књижевника Раковице, које активно делује при Центру за културу и образовање Раковица. Гости су били многи угледни књижевници: владета Јеротић, Љубивоје Ршумовић, Раша Поповић…

Сабор духовне поезије је манифестација коју су 2011. године покренули Центар за културу и образовање Раковица и Књижевно друштво Раковица. Позив за учешће на конкурсу објављује се априла текуће године, а право учешћа имају сви писци из земље и расејања. Једини услов је да пишу на српском језику. Најбољи радови, по оцени стручног жирија, објављују се у Зборнику, који се промовише на завршној манифестацији у порти Манстира Архангела Михаила и Гаврила у Раковици на Малу Госпојину. Том приликом се додељују похвале, а награђени песници добијају златник са ликом Светог Саве. Пратећи програм је изложба у галерији Центра, као и Округли сто на тему духовности.

Музичко-сценски програм

На сцени Центра наступали су уметници из свих уметнички релевантних жанрова. Запажене резултате имали су: Јадранка Јовановић, Драгана Дел Монако, браћа Теофиловић, трио „Балканске жице“, Про-класика, Гудачи Светог Ђорђа,

Центар организује и:

  • Школу глуме за децу узраста од 7 до 12 година и 12 до 16 година. Организује се и припрема кандидата за полагање пријемних испита на Факултетима драмских уметности.
  • Школу цртања и сликања.

БИБЛИОТЕКЕ:

РАКОВИЦА

„Миодраг Булатовић“, Богдана Жерајића 24а, тел. +38111 3583-340

Огранци:

  • „Мирослав Антић“, Партизанска 5а, тел. +38111 3533-7780
  • „Душан Матић“, Славка Вуксановића 1, тел. +38111 3592-875
  • „Иво Андрић“, Алије Алијагића 28, тел. +38111 3533-3224
  • „Милош Црњански“, Пилота М. Петровића 12, тел. +38111 2561-038
  • „Исидора Секулић“, 13. октобра 23, Ресник, тел. +38111 804-1730