Одржана акција “Слатки дан за треће доба” у Раковици

понедељак, 1. октобар 2012.

Низом манифестација под називом “Слатки дан за треће доба”, Градска општина Раковица у понедељак 1. октобра обележила је Међународни дан старих. Председник Општине Раковица Милосав Миличковић посетио дом, једне од највремешнијих суграђанки у општини, госпође Новке Живојиновић, и са њом прославила 95. рођендан.

“И на Међународни дан старих, којим се одаје почаст трећем добу, поручујем свим нашим старијим комшијама да у сваком тренутку могу рачунати на нашу помоћ“, рекао је том приликом Миличковић.

За Новку је Општина сазнала када се обратила за помоћ због проблема који је имала са гранама липе испред терасе и прозора, које је било легло оса и стршљенова. Чим је пријава стигла, Општина је брзо реаговала, и у сарадњи са ЈКП “Зеленило Београд” отклонила проблем.

Госпођа Новка Живковић рођена је далеке 1917. године у Малом Борку у оппштини Лазаревац. Има двоје деце, сина и ћерку, четворо унучади и двоје праунучића, Хану и Вању. Новка је целог живота била домаћица, заједно са мужем Ратком са којим се венчала 1944. године, одгајила је двоје деце.

Као и сви старији суграђани Новка се сећа Другог светског рата и бомбардовања Београда. Невероватно звучи да је Новка баш у ратно време била најдебља, јер се, игром случаја, хранила пројом.

„Храна је некад била здрава и без пестицида и увек се јело кувано“, присећа се Новка.