ТРЕЋЕ ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ „ПУТ У ДУХОВНОСТ“

понедељак, 17. септембар 2018.

У уторак 18. септембра почињу треће Духовне свечаности „Пут у духовност“, које ће трајати до 21. септембра 2018. године. И ове године манифестацију под покровитељством Градске општине Раковица организује Центар за културу и образовање Раковица у сарадњи са Манастиром Раковица.

Свечано отварање манифестације заказано је у УТОРАК 18. септембра у 19 часова у порти Храма владике Николаја Велимировића у Реснику (ул. Подавалска 110). У оквиру програма отварања наступиће „Српски православни појци“,  драмски уметник Феђа Дамјановић, Миленко Иванович и Школа фруле „Свети владика Николај“ из Крагујевца, Певачко друштво „Прело“ и група „Београдска чанглија“.

У СРЕДУ 19. септембра у галерији Центра за културу и образовање Раковица (ул. Мишка Крањца 7), од 10 до 12 часова трајаће радионица „Савремени иконопис у стрипу“, коју ће водити ликовни педагог Јелена Рајић.

Истог дана од 12 до 14 часова у порти Храма преображења Господњег и порти Цркве светих апостола Вартоломеја и Варнаве, огранизоваће се радионице на тему владике Николаја Велимировића под називом „Од Николе до Николаја“ за ученике основних школа Раковице.

У галерији Центра за културу и образовање Раковица од 18 часова почеће програм под називом „Храм у подаваљу“, где ће о изградњи Храма светог владике Николаја Велимировића говорити отац Александар Милутиновић, отац Ненад Ђурђић и директор Основне школе „Никола Тесла“ Станислав Стевуљевић.

Такође у Центру за културу и образовање Раковица, од 20 часова почињу хорске свечаности под називом „Сазвучја“, у оквиру којих ће духовну музику изводити црквени хор „Опленац“, хор гимназије „Вук Караџић“ из Лознице, хор духовне музике „Искон“ из Ковина, црквени хор „Видик“ са Видиковца, хор Средње музичке школе „Даворин Јенко“ и „Српско певачко друштво“ из Руме.

У ЧЕТВРТАК 20. септембра 2018. године од 16 часова, у сали Центра за културу и образовање Раковица почиње завршни квиз  за ученике основних школа Раковице под називом „Од Николе до Николаја“.

Од 18 часова у галерији Центра за културу и образовање Раковица заказано је отварање изложбе икона савремених уметница под називом „Истрајавање“.

На истом месту од 19:30 часова планирана је пројекција документарног филма аутора ђакона Александра Аздејковића под називом „Голгота раковичке епархије“, након чега ће бити одржан и разговор о филму.

У ПЕТАК 21. септембра 2018. године у 8:30 часова почиње Света лигургија у Манастиру Раковица. У Манастиру Раковица ће од 10 часова бити одржан и помен блаженопочившим патријарсима Димитрију и Павлу.

Од 11 часова у Центру за културу и образовање Раковица заказана је Свечана академија и проглашење резултата Осмог међународног конкурса Сабора духовне поезије.

У Манастиру Раковица у 15 часова почеће саборовање песника заступљених у Зборнику, док ће на истом месту од 17 часова бити одржан округли сто под називом „Језик и духовност“.