ИЗЛОЖБА „ОЛДТАЈМЕРА“ У РАКОВИЦИ

субота, 13. октобар 2018.

На паркингу испред Градске општине Раковица организивана је традиционална изложба „олдтајмер“ возила, четврта по реду. Изложба „олдтајмера“ одржава се у склопу манифестације „Дани Раковице“ којом Градска општина Раковица обележава 14. октобар Дан општине.

Велики број грађана који су посетили изложбу, могли су на паркингу испред Градске општине Раковица да виде више од 50 „олдтајмер“ возила, да се сликају и да од власника сазнају занимљиве приче које стоје иза њих. Најстарија возила датирају још из 20их година прошлог века, док су подједнако атрактивни били и четвороточкаши стари „само“ пола века. Места је било и за „веспе“ и друге „олдтајмер“ двоточкаше“.

Део паркинга издвојен је и за Агенцију за безбедност саобраћаја, где су грађани могли да опробају симулаторе чеоног судара и превртања возила, као и такозване „пијане наочаре“ које симулирају вожњу у пијаном стању.

Испред Градске општине Раковица домаћин манифестације био је председник Општине Владан Коцић. Осим председника, догађају су присуствовали и чланови Општинског већа Снежана Предојевић, Дарко Игњатовић, Томислав Пантелић, Небојша Ивановић, Новица Барјактаровић, Милош Симић и Ненад Миленковић, као и помоћници председника Бојан Богдановић и Мирјана Гутеша.

На паркингу Градске општине Раковица за време трајања изложбе налазио се импозантан и вредан возни парк. Између осталих „позирао“ је и редак примерак „ролс-ројса“. Такође, своје место је имао и „фијат тополино“ познатији под надимком „Мики маус“ из 1949. године. Возило је добило награду на међународном такмичењу у Новом Саду, а познат је по томе што се возило појављивало у Дизнијевим цртаним филмовима о Мики маусу.

Такође, велику пажњу је привукао и амерички „шевролет“ из 1929. године, често виђан у „гангстерским“ филмовима као једно од омиљених возила криминалаца из времена Ал Капонеа.

На изложби „олдтајмера“ нашао се и „фијат тополино 500ц“, власника Добривоја Лазића који је возило набавио у распаднутом стању. Као и сви љубитељи „олдтајмер“ возила, Добривоје је шест година сакупљао делове како би на крају добио ауто који плени лепотом и који је у возном стању. Занимљиво је да је задња резервна гума у ауту по „шарама“ из доба Мусолонија, а унутрашњост је опремљена аутентичним стварима.

Занимљива је и прича која стоји иза „форда“ из 1928. године који је пре десетак година увезен из Америке у јако лошем стању. Власнику Ђорђу Ердељановићу су такође биле потребне године да возило реастаурира и добије „лепотана“ који се појављује у многим домаћим серијама, између осталог и у хит серији „Сенке над Балканом“.

Свако друго возило које се данас нашло на паркингу Градске општине Раковица имало је своју занимљиву причу.

Изложба „олдтајмер“ возила је организована у склопу манифестације „Дани Раковице“ којом се обележава 14. октобар Дан општине Раковица. Манифестација је трајала две недеље а за грађане је припремљен богат спортски, забавни и културни програм намењен свим генерацијама. У склопу Дана Раковице организована је и „Трка патријарха Павла“ која се састојала од полумаратона и трке задовољства где је учестовало више стотина такмичара. Осим тога организовани су концерти, представе и забава за малишане, као и рукометни турнир раковичких основаца и такмичење „Дечје игре без граница“ у којем су учестовали ученици раковичких основних школа.

Манифестација „Дани Раковице“ завршава се у недељу 14. октобра, када ће у Центру за културу и образовање Раковица бити организована традиционална Свечана академија поводом Дана општине.