ЧЕШКА ДЕЛЕГАЦИЈА ГОСТ ШАХОВСКОГ КЛУБА „ВИДИКОВАЦ“

среда, 20. март 2019.

Шаховски клуб „Видиковац“ данас је обележио 15 година постојања. Обележавању јубилеја присуствовао је велики пријатељ клуба, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, председник Градске општине Раковица Владан Коцић, члан Градског већа Филип Марјановић и народна посланица са Раковице Душица Стојковић.

Посебан гости била је делегација Одбора за културу, образовање омладину и спорт Посланичког дома Парламента Републике Чешке, предвођена председником Одбора Вацлавом Клаусом, као и представници Амбасаде Републике Чешке у Србији на челу са амбасадором Томашом Кухтом.

Жеља господина Клауса, који је велики љубитељ шаха, била је да посети један од најбољих шаховских клубова у земљи, где је изабран баш Шаховски клуб „Видиковац“.

Јубилеј, 15 година постојања клуба, домаћину је честитао пријатељ клуба, државни секретар у МУП-у Милосав Миличковић, који је помагао рад клуба док је био председник Градске општине Раковица.

Миличковић је између осталог рекао да се Шаховски клуб „Видиковац“ до сада истакао и по импресивним резултатима, али и по квалитетном раду са децом, као и образовањем будућих шахиста.

„Својим бесплатним школама, овај клуб је код великог броја раковичких малишана пробудио љубав према шаху. Као неко ко је шахиста и ко ужива у овој прелепој игри, могу да кажем да је шах битан не само за ментални развој деце, већ и за нас одрасле, јер нас тера да размишљамо, да комбинујемо и да у кратким временским периодима доносимо стратешке и тактичке одлуке. То искуство које преживљавамо кроз шаховску игру пуно нам може помоћи у послу и у даљем животу“, рекао је Миличковић.

Он се захвалио пријатељима из Чешке на посети у нади да ће из Србије понети лепе утиске.

Председник Шаховског клуба „Видиковац“ Марија Лукић захвалила се Градској општини Раковица на сарадњи и помоћи у популаризацији шаха, док се пријатељима из Чешке захвалила на посети. Она је навела да је кроз разне бесплатне школе шаха кроз овај клуб до сада прошло више од седам и по хиљада малишана, од којих је више стотина освајало медаље са градских, републичких и међународних такмичења.

Милосав Миличковић и Вацлав Клаус након тога одиграли су шаховске партије са младим шахистима Шаховског клуба „Видиковац“, које су завршене ремијем.

Делегација из Чешке претходно је била гост Народне скупштине Републике Србије, где су се састали са члановима Одбора за културу и информисање. На састанку се разговарало о традиционално добрим односима две земље и унапређењу међупарламентарне сарадње.

Вацлав Kлаус, навео је том приликом да је циљ ове посете да се унапреде културно-историјски односи две земље, кроз разне културне манифестације као што су дани српске културе у Прагу и дани чешке културе у Београду. Такође, указао је на значај очувања чешких школа у Србији, имајући у виду да је чешка национална мањина поприлично заступљена у Србији.

Амбасадор Републике Чешке у Србији Њ.Е. Томаш Kухта је указао на добру економску сарадњу две земље и истакао да је велики број чешких инвеститора присутан у Србији и да се њиховим доласком пружа могућност запошљавања великог броја људи и бољег животног стандарда, навео је амбасадор.

На крају састанка, закључено је да је од обостраног интереса за обе државе очување културне баштине и традиције, поставком изложби, очувањем културних споменика и успомена на историјске познате личности.