ОДРЖАН СЕДМИ МЕЂУНАРОДНИ РАКОВИЧКИ КАРНЕВАЛ

недеља, 14. април 2019.

Одржавањем међународног карневала на Видиковцу, данас је завршен седми Раковички карневал, који је трајао два дана. Карневал је почео јуче одржавањем традиционалне Дечје карневалске поворке, а завршен је данас када је 30 група учествовало у међународном карневалу.

Посетиоце и учеснике карневала поздравили су менаџер манифестације Александар Васовић и председник Федерације европских карневалских градова (FECC) Ларс Алгел из Шведске. Манифестацију је свечано отворио домаћин карневала, председник Градске општине Раковица Владан Коцић.

Улицом Патријарха Јоаникија на Видиковцу, на карневалској траси дугој око 800 метара, данас је продефиловало 30 карневалских група. Свака карневалска група прошла је поред три бине где су изводили свој перформанс. И овај карневал су традиционално отворили бубњари и мажореткиње из Беле Цркве.

Осим група из Србије, на Међународном карневалу учествовале су групе из иностранства. Гости раковичког карневала и ове године биле су групе из Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Русије, Италије и Немачке.

Карневалсти су долазили из Шапца, Вршца, Врњачке Бање, Лесковца, Панчева и Бање Ковиљаче. Такође раскошне карневалске костиме и тачке имали су пријатељи из Струмице, Кавадараца, Прилепа, Котора, Тивта, Херцег Новог, Будве, Бијељине, Ријеке, Птуја, Шоштања, Котбуса и других места.

Раковицу су феноменалним костимима и кореографијом представљале карневалске групе из Машинске школе „Радоје Дакић“, Гимназије „Патријарх Павле“ и Пете економске школе, као и карневалска група Раковичке луде.

Последњу карневалску групу чинили су посетиоци карневала који су се сами маскирали. Међународни жири је изабрао пет најбоље маскираних који су на поклон добили викенд за двоје у „Вили Вертиго“ на Борском језеру. Ваучере победницима уручио је председник Градске општине Раковица Владан Коцић.

Посебну награду, такође викенд у „Вили Вертиго“ на Борском језеру, добили су волонтери Црвеног крста који сваке године учествују у организацији Раковичког карневала и који су на крају извели сопствену кореографију.

Уважени гости Раковичког карневала и ове године традиционално су били представници Федерације европских карневалских градова (FECC) где је Раковица члан од 2013. године.

На данашњем Међународном карневалу проглашени су и победници јучерашњег дечјег карневала, односно „Дечје карневалске поворке“. Најбољу кореографију извела је карневалска група „Бразил“ Основне школе „Иво Андрић“, друго место освојила је група „Пингвини“ из ОШ „14. октобар“, док је треће место припало групи „Пантомимичари“ из ОШ „Ђура Јакшић“.

У конкуренцији за најбољи костим прво место освојила је група „Столови“ из ОШ „Коста Абрашевић“, друго место освојила је група „Печурке“ док је треће место освојила група „Чупавци“ обе из ОШ „Никола Тесла“

Општи утисак, односно „гран-при“ карневала освојила је група „Бразил“ из ОШ „Иво Андрић“, друго место припало је групи „Пингвини“ из ОШ „14. октобар“, док је треће место освојила група „Медузе“ састављена од ученика ОШ „Бранко Ћопић“.