ОДРЖАН ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ ЏУДО ТУРНИР „РАДОМИР КОВАЧЕВИЋ-ЏИГИ“.

недеља, 26. мај 2019.

У Спортском центру „Раковица“данас је одржан четврти међународни џудо турнир „Радомир Ковачевић-Џиги“. Турнир је под покровитељством Градске општине Раковица организовао Џудо клуб Раковица.
Турнир је свечано отворио председник Градске општине Раковица Владан Коцић, који је поздравио такмичаре и пожелео им срећу у борбама. Посебан гост турнира био је пријатељ клуба, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић. Турнир су пратили и прослављени такмичари Џудо клуба Раковица, државни репрезентативци Александар Кукољ и Жарко Ћулум.
Такмичење је почело дан раније (у суботу) када су одржане борбе у Спортском центру „Шумице“. На такмичењу другог дана турнира у Спортском центру Раковица учествовали су старији пионири и пионирке (до 14 година), кадети и кадеткиње (до 18 година), јуниори и јуниорке (до 21 године).
Осим председника, испред Градске општине Раковица овој спортском манифестацији су присуствовали чланови Већа ГО Раковица Милош Симић, Томослав Пантелић и Новица Барјактаровић, помоћници председника ГО Раковица Мирјана Гутеша и Бојан Богдановић.
Овај међународни турнир носи име легендарног српског џудисте Радомира Ковачевића Џигија, који је преминуо 2006. године. Ковачевић је рођен 20. марта 1954. године у Дрвару. У Београду је завршио гимназију, а на Универзитету „Токај“ у Јапану дипломирао филозофију спорта, спортску медицију и џудо. Радио је као предавач у САД и као професор на Универзитету Лонг Ајленд. Својим највећим успехом сматрао је то што је био капитен најугледнијег спортског клуба у Јапану, Токај универзитета. Каријеру џудисте почео је у клубу Канарево Брдо, а био је члан Џудо клуба Раковица. Репрезентативац бивше Југославије постао је 1973. године. Ковачевић је био наш најуспешнији џудиста, освајач Олимпијске медаље (бронза) на олимпијским играма у Москви, освајач петог места на Олимпијским играма у Лос Анђелесу и учесник Олимпијских игара у Монтреалу. Ковачевић је освојио и бронзану медаљу на Првенству света у Паризу, бронзу на Првенству Европе, био је првак Медитеранских игара у Сплиту и шестоструки првак Балкана.