РАКОВИЦА СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ СВОЈЕ ОСНОВЦЕ

понедељак, 2. септембар 2019.

Првог дана нове школске године републички, градски и општински функционери посетили су Основну школу „Владимир Роловић“ на Петловом брду где су почели радови на комплетној реконструкцији главне школе која се налази у улици Омладинско шеталиште 10.

Школу су посетили заменик градоначелника Београда Горан Весић, градски секретар за образовање и заштиту деце Славко Гак, председник Градске општине Раковица Владан Коцић, народна посланица из Раковице Душица Стојковић, члан Већа града Београда Филип Марјановић, одборница у Скупштини града Београда Наташа Николић и градски подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић .

Гости су прво посетили ученике другог разреда који наставу похађају у издвојеном објекту такозваној „малој школи“ у улици 17. октобра, где је пребачен део ученика док траје реконструкција главног објекта школе.

“Сви ђаци се сада налазе у овој школи, биће мало гужве у првом полугодишту, али ће зато у другом полугодишту у новој школи сви уживати и имати уређен објекат и наставна средства”, нагласио је Весић и додао да је Град Београд уложио више од 20 милиона динара у различите школе у општини Раковица.

Према његовим речима, општина је урадила пројектну документацију за ову школу, а изменама Статута омогућено је општинама да раде пројекте.

“Сада ћемо много брже радити реконструкције школа, здравствених установа и осталих институција на територијама општина. Често се дешавало да постоји новац, а да нема пројеката. Сада ће општина у складу са приоритетима радити пројекте тако да можемо да добијемо новац из донација, кредита, помоћ Владе РС, из буџета Града Београда и брже ћемо решавати проблеме. Ово је пример како заједно раде град, општина и република и како заједно можемо да урадимо оно што је добро за децу, а деца су нам сигурно најважнија”, навео је Весић.
Мала школа „Владимир Роловић” добила је и видео-надзор, казао је Весић и додао да свих осам основних школа у Раковици у десет објеката имају видео-надзор.

„Све школе су повезане са Полицијском станицом Раковица, тако да је обезбеђена сигурност деце, што је посебно значајно. То је урадила Општина Раковица и на томе треба да им захвалимо. Она је једна од првих општина у Београду која је у потпуности покрила све школе на територији своје општине. Деца имају сигурност, снимци се чувају и полиција може у право време да реагује“, нагласио је Весић.

Он је честитао првацима, пожелео им успешно школовање и да постану дбори људи, јер ће они једног дана водити ову земљу.

„За нас је важно да им обезбедимо добре услове како би могли да се образују онако како смо се и ми образовали. Данас скоро 17.000 првака полази у школу и то је један од најлепших и најважнијих догађаја у њиховом животу. Они тога данас нису свесни, али биће свесни једнога дана, јер свако од нас памти тај први дан у школи. То је период новог циклуса у животу и школа треба да им помогне да се спреме за живот и да постану пре свега добри људи“, закључио је Весић.