ОТВОРЕНЕ ЧЕТВРТЕ ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ „ПУТ ДУХОВНОСТИ“

уторак, 17. септембар 2019.

У порти Храма Светог владике Николаја Велимировића у Реснику, у присуству великог броја грађана, данас су свечано отворене четврте Духовне свечаности „Пут духовности“. Манифестацију су организовали Центар за културу и образовање Раковица, Храм Св. Владике Николаја и Манастир Раковица, а под покровитељством Градске општине Раковица.

Раковица је традиционалном организацијом духовних свечаности постала један од духовних центара Београда и Србије. Почасни гости на отварању духовне свечаности „Пут духовности“ били су државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, заменица председника Скупштине града Београдa Андреа Радуловић и председник Градске општине Раковица Владан Коцић.

Госте је испред Центра за културу и образовање Раковица, поздравила директорка Центра yа културу и обраyовање Раковица, Маријана Бутулија.

У знак захвалности за значајан допринос ширењу и подстицању српске културе и православља, посебне повеље су добили државни секретар МУП-а Милосав Миличковић, заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, председник градске општине Раковица Владан Коцић, као и градска управа града Београда и секретар за културу Иван Карл.

Посебан поклон, који је директорка Центра за културу и образовање Раковица, Маријана Бутулија уручила почасним гостима је и реплика Вујанског крста Патријарха Павла. Реплика Вујанског крста је уручена оцу Александру Милутиновићу, који је поздравио госте, као домаћин храма Св. Николаја Жичког у Реснику.

Истакнути драмски уметник Небојша Дугалић је наступио са одломцима из монодраме „Речи о свечовеку“, рађену по текстовима владике Николаја Велимировића. Музички део програма су красили наступи Катарине Божић и ансамбла Бели анђео, дуа Милоша Николића и Бобана Бијелића, квинтета Ника, певачког друштва Прело и хора Центра за културу и образовање Раковица.

Манифестација „Пут духовности“ и ове године ће трајати од 18. до 21. Септембра. На неколико локација у Раковици биће реализовани садржаји Пута духовности који чини низ догађаја којима ће се обележити осам векова аутокефалности Српске православне цркве и православља у Србији, а посетиоце очекује богат и квалитетан програм свакога дана.

Духовне свечаности „Пут духовности“ се настављају сутра, у среду 18. септембра, када ће се у току дана одржати мала школа илустрације Милице Стојшин и квиз са темом осам векова светосавља за ученике основних школа са територије општине Раковица. Ове године обележава се и десет година од упокојења Његове Светости патријарха Павла и као увод у Духовну академију која се организује у октобру у сарадњи са манастиром Раковица, у среду 18. септембра у 18 часова, организован је разговор о лику и делу Патријарха Павла, на коме ће учествовати еминентни биографи и познаваоци патријарховог живота.

Богат ликовни програм носи групна изложба под називом „Светлост векова“, где ће бити представљене иконе деветнаест младих иконописаца из Србије. По први пут, на једном месту, деветнаест уметника окупиће се са истим циљем: приближити посетиоцима богато стваралаштво савремене црквене уметности. Поводом обележавања осам векова Светосавља у оквиру духовних свечаности Пут духовности, изложба икона, као значајан носилац програма, представиће младе ствараоце и њихово тумачење традиционалног. Отварање изложбе је заказано за 19. септембар у 19 часова.