УКЛАЊАЊЕ ЗЕЛЕНИЛА НА ТРАСИ САОБРАЋАЈНИЦЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

понедељак, 4. новембар 2019.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, члан Већа града Београда Драгомир Петронијевић, секретар Секретаријата за комуналне и стамбене послове Никола Ковачевић и председник Градске општине Раковица Владан Коцић обишли су радове у Булевару патријарха Павла и почетак пресађивања 150 садница из расадника „Србијашума” са ове на друге локације у граду. Он је том приликом подсетио да је на овом делу Унутрашњег магистралног прстена до сада најпре измештено корито Топчидерске реке, те да је након тога урађен мост у Пере Велимировића, а сада се од Пере Велимировића до Кошутњака граде две нове траке као део пројектне фазе вредне 1,4 милијарде динара.

Булевар патријарха Павла имаће четири саобраћајне траке, по две у оба правца, а у средини нове и модерне трамвајске шине. Захваљујући овом пројекту, обезбедиће се веза Раковице са Мостом на Ади, појаснио је Весић.

– На траси ове саобраћајнице налази се расадник „Србијашума”, те је данас „Зеленило – Београд” започело са вађењем 150 садница, које ће бити пресађене у другим деловима града. То је наша нова политика јер се трудимо да тамо где не могу да буду стабла, зато што се граде или шире саобраћајнице, она буду пресађена и као таква остану у функцији. Вади се свако стабло појединачно, затим се стабла одвозе камионима у „Зеленило”, спремају се и потом поново засађују. Ово је показатељ одговорног односа према зеленилу – истакао је Весић.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић најавио је акцију „Дрво генерације”. Овом акцијом је предвиђено да се у 197 основних школа засади по једно дрво, које ће бити „у власништву” првака и који ће о њему водити рачуна. Део ових садница биће засађен управо током те акције.

– Истовремено, почињемо и велику акцију озелењавања Београда. Позивам све јавне личности, привреднике, грађане да нам се придруже и посаде дрво, дају му име или да чак посаде читаве шуме на местима која су предвиђена за то – рекао је Петронијевић.

Контакт се остварује посредством „Зеленила – Београд”, прецизирао је Петронијевић, указујући још једном на то да је план града да покривеност зеленилом са садашњих 15 буде 25 одсто, чиме се показује посвећеност града екологији.