ПОСЕТА СИГУРНОЈ КУЋИ

недеља, 24. новембар 2019.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић посетио је данас Сигурну кућу где је разговарао са координаторком Саветовалишта против насиља у породици, Весном Станојевић и штићеницама Сигурне куће.
“Држава данас одговорније брине о жртвама насиља и труди се да на све начине осигура њихову безбедност. Полиција је увек сигуран и поуздан ослонац, не само штићеницама Сигурне куће већ и свим жртвама насиља у породици, као и свим грађанима Србије. Примена Закона о спречавању насиља у породици је дала позитивне резултате. Ипак, још доста морамо радити на превенцији како бисмо спречили узроке насиља, а не последице. Такође, морамо бити свесни да се у борбу против насиља мора укључити читаво друштво”, изјавио је Миличковић.
Он је истакао да се надлежне институције сада одговорније понашају према жртвама насиља у породици и подсетио је да је спроведен је велики број обука и едукација како би представници полиције, тужиоци, социјални радници сада били сензибилнији према жртвама насиља, пре свега породичног насиља.
“Желим да поручим свим грађанкама и грађанима да нећемо толерисати насиље у Србији, ни према женама, ни према деци, нити према старима. Нећемо толерисати претње које силеџије и насилници упућују женама. Увреде које свакога дана преко друштвених мрежа упућују женама поједини представници СЗС су за сваку осуду. Не можете нападати жене у Србији и очекивати подршку грађана на изборима. Зато СЗС и њима слични, који вређају, омаловажавају и физички насрћу на жене, новинарке и политичарке, никада неће добити подршку народа”, поручио је Миличковић.
Малишанима и корисницама Сигурне куће Миличковић је донео пригодне поклоне. Посети сигурној кући присуствовали су председник Градске општине Раковица Владан Коцић, члан Већа града Београда Филип Марјановић, народне посленице Душица Стојковић и Вера Јовановић.
Координаторка Саветовалишта, Весна Станојевић се захвалила на поклонима као и на помоћи и подршци у оснаживању и осамостаљивању штићеница Сигурне куће. Она је подсетила да је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић недавно иницирао са Привредном комором Србије организацију едукација и радионоца које ће помоћи женама да се економски осамостале, започну свој посао, заврше обуку за коришћење рачунара и енглески језик.
“Трудимо се, заједно са свим надлежним институцијама да женама омогућимо што бољи боравак у Сигурној кући, али и припрему за излазак, како би биле спремне за све оно што их очекује када напусте ово место, тако да одавде изађу са вером у себе и надом у бољи живот. Наш заједнички циљ је да се ове жене оснаже, осамостале, добију неопходна знања и да наставе да живе са својом децом даље од насилља које су трпеле”, истакла је Станојевићева.