МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ „ПРВИ ТОН“ 2019. ГОДИНЕ

четвртак, 5. децембар 2019.

У Центру за културу и образовање Раковица 6. децембра са почетком у 17 часова биће одржан традиционални музички фестивал „Први тон“ 2019. Фестивал се састоји из два такмичарска дела.
Први део фестивала је од 17 часова: Такмичење интерпретатора у изворном традиционалном народном певању.
Други део фестивала од 19:30 часова: Такмичење у певању народних песама градског типа периода Властимира Павловића Царевца.
У ревијалном делу наступа велики број еминентних естрадних и радијских уметника.

Центар за културу и образовање Раковица у сарадњи са радио Београдом, четврту годину за редом, организује такмичарски фестивал „Први тон“, са циљем очувања и неговања народне песме давних времена.
Такмичење ће пратити стручни жири у саставу: Биљана Петковић, вокални солиста Радио Београда, Весна Димић, вокални солиста Радио Београда, Чеда Марковић, вокални солиста Радио Београда.

Аудиција преслушавање послатог материјала кандидата одржана је у Центру за културу и образовање Раковица 27. новембра. На аудицији су биране две категорије певача: 1) Првог радијског гласа Србије у певању народних песама градског типа из времена Властимира Павловића Царевца 2) Првог традиционалног гласа Србије у изворном народном певању, у оквиру обичаја и обреда балканских народа (солисти, дуети и певачке групе).
За избор кандидата узети су у обзир следећи квалитети: квалитет извођења као и интерпретација која најбоље представља стил старих радијских певача или народних изворних песама, као и избор песме у смислу трагања за најстаријим песмама које су се слушале на радио таласима у стара времена или изведбе у оквиру обичаја и обреда балканских народа.