ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОСВЕЋЕНА БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

среда, 11. март 2020.

У великој сали Градске општине Раковица организована је трибина посвећена безбедности у саобраћају. Учесници трибине били су водитељка ТВ Пинка Деа Ђурђевић која је и сама доживела тешку несрећу у саобраћају и представник Полицијске станице Раковица. Испред Градске општине Раковица присуствовали су председник оппштине Владан Коцић и члан Већа Новица Барјактаревић.

Гости трибине били су ученици трећих и четвртих разреда раковичких средњих шлола, који по закону већ могу да управљају аутомобилом, као и млади људи који спадају у ризичну категорију учесника у собраћају, као и свим заинтересованим грађани.

Председник општине Владан Коцић поздравио је присутне и нагласио да је ова тема која говори о значају безбедног учешћа и одговорног понашања у саобраћају један је од начина да повећамо ниво безбедносне културе и остваримо заједнички циљ – мањи број погинулих и повређених у саобраћајним незгодама.

Водитељка Деа Ђурђевић је присутним средњошколцима пренеле лично трауматично искуство које је доживела у саобраћају. Саобраћај наша свакодневница, а сви ми смо активани учесници у саобраћају, али и потенцијалне жртве.

Циљ трибине је да укажемо на значај одговорног понашања у собраћају и поштовање прописа. Потребно је да грађани схвате да се собраћајна незгода може свакоме догодити и да су изузетно озбиљне последице неодговорног понашања . Желимо првенствено да утичемо на грађане, мењамо погрешне невике и стварамо безбедну културу и васпитање.

Званична статистика Агенције за безбедност собраћаја показује да је прошле године у саобраћајним незгодама у Србији погинуло 546 особа, а лако и тешко повређено 17.479 лица. И ако је број страдалих на српским путевима значајно смањен у односу на период од пре 10,15,20 година неопходно је да сви сегменти друштва дају допринос каоко би грађани били безбеднији.