НАСТАВЉЕНA РЕАЛИЗАЦИЈA РАЗВОЈНОГ ПРОЈЕКТА ЈЕЗЕРА У РЕСНИКУ

петак, 15. мај 2020.

У Раковици је настављена реализација развојног пројекта ревитализације језера у Реснику. У току је извођење земљани радова који представљају припрему за што скорију изградњу паркинга, прилаза, а након тога и постављања понтона који ће ићи преко површине језера. Радове су обишли државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, и председник Градске општине Раковица Владан Коцић.

Радови се изводе у склопу реализације пројекта „Уређење слободних површина на језеру Ресник“, за који је Градска општина Раковица аплицирала и добила подршку од Републике Србије преко ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Пројектом уређења слободних површина на језеру у Реснику, чију је израду финансирала Градска општина Раковица, предвиђено је да се у првој фази постави понтон на води који ће омогућити приступ воденој површини. У другој фази планирана је изградња шеталишта где ће посетиоци моћи да уживају у лепотама језера и околине, за које је урађено идејно решење.

Градска општина Раковица је регулисала имовинско-правне односе на парцелама на којима ће се изводити радови, У последњој трећој фази предвиђено је да се површина од 20 хектара око језера понуди инвеститорима за изградњу спортско-рекреативног комплекса.

Језеро у Реснику настало је изградњом бране крајем 80их година прошлог века. Језеро се налази у подножју планине Авала у насељу Ресник. Уз Аду Циганлију то је београдско језеро најближе центру града. Језеро је удаљено 17 километара од центра Београда, 20 километара од аеродрома „Никола Тесла, пет километара од планине Авала, шест километара од ауто-пута Е-70 и само један километар од Обилазнице око Београда.

Од тренутка настанка постојала је развојна идеја која представља шансу за даљи развој туристичких потенцијала Градске општине Раковица кроз изградњу нових садржаја за домаће и стране туристе. Први конкретни кораци ка реализацији језера у Реснику почели су тек 2012. године, када на чело Општине Раковица долази Милосав Миличковић, који је покренуо иницијативу за израду планске документације.

На иницијативу Милосава Миличковића израђен је План детаљне регулације. Општина Раковица је израдила Студију о изводљивости у којем су анализиране тржишни потенцијали изградње спортско-рекреативног комплекса. Урађено је и идејно решење спортско-рекреативног комплекса. Институт „Јарослав Черни“ израдио је „Пројекат чишћења језера“, док је урађена и посебна брошура за потенцијалне инвеститоре. Крајем прошле године извршено је мапирање језера што је основа за његово чишћење. Осим тога извршено је трасирање саобраћајнице која води ка језеру. По изградњи канализације којом ће се спречити загађење језера, саобраћајница ће бити асфалтирана. Како би спремно дочекала инвеститоре Градска општина Раковица је са Електро-мрежама Србије (ЕМС) договорила померање високонапонских каблова који на далеководима прелазе преко језера. На тај начин језеро ће постати безбедно за купање и друге активности.