ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

уторак, 1. децембар 2020.
Сваке године 1. децембра , обележава се Светски дан борбе против АИДС-а. Људи широм света се уједињују како би показали подршку особама које живе са ХИВ-ом и сетили се оних који су живот изгубили од АИДС-а. Овај дан, који се 28. пут обележава у свету, представља јединствену прилику да се јавност информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији и да се подстакне целокупна друштвена заједница да свима обезбеди недискриминаторан приступ адекватним услугама из домена превенције ХИВ инфекције, као и терапији, нези и подршци за особе инфициране ХИВ-ом.
Здравље је људско право и мора бити главни приоритет што је и показано током пандемије вирусом „Covid 19“. Ова пандемија показала је изазове са којима се суочавају људи који живе са ХИВ-ом. Ова криза изазвана корона вирусом је такође прилика да се ствари раде боље и заједничким снагама.
Градска општина Раковица је ранијих година активно обележавала Међународни дан борбе против сиде, када су запослени у Градској општини Раковица разговарали са са својим суграђанима и делили презервативе као и едукативни материјал, у циљу подизања свести о последицама вируса ХИВ, као и бризи о здрављу својих грађана. Ове године је таква врста активности изостала због актуелне ситуације са корона вирусом.
Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а посвећен је подизању свести о тој смртоносној болести, као и сећању на оне који су ње преминули.