УЗ ПОМОЋ ОПШТИНЕ РАКОВИЦА ПОКРЕНУЛИ СОПСТВЕНИ БИЗНИС

среда, 9. децембар 2020.
Председник Градске општине Раковица Милош Симић заједно са чланом Већа Новицом Барјактаровићем угостио је власника фирме „НИТ 2020“, Тању Нововић.
Власници фирме су се пријавили за обуку „Пут до успешног предузетника“ коју организују Општина Раковица и Национална служба за запошљавање. Након обуке и добијеног сертификата урадили су добар бизнис план што је Национална служба за запошљавање препознала. Њихов пројекат је прошао на јавном позиву за самозапошљавање након чега су добили одређена средства за започињање бизниса.
Председник Општине је са поносом изјавио да је срећан што је обука „Пут до успешног предузетника“ коју је организовала Општина Раковица у сарадњи са НСЗ допринела да се отвори још једна фирма, са оваквим необичним и лепим занатом, а власницима је пожелео сву срећу у даљем раду, са напоменом да је Општина Раковица увек ту да помогне.
Овом приликом Симић је позвао све младе људе који су заинтересовани да започну сопствени бизнис да се пријаве на обуку „Пут до успешног предузетника“ коју организује Општина Раковица и Национална служба за запошљавање.
Фирма „НИТ 2020“ је основна на територији Градске општине Раковица пре пет месеци, убрзо након завршене обуке „Пут до успешног предузетника“ и бави се производњом ручно резбарених свећа које се не изливају из калупа већ се читав процес производње обавља ручно. Тања каже да ужива у свом раду и да се идеје за нове производе у току рада саме стварају.
У разговору са гостима председник Општине Симић се заинтересовао за идеју и начин производње. Тања је објаснила да ду се за производњу ручно резбарених свећа одлучили након детаљне анализе тржишта где су испитали који производи недостају. У овом тренутку фирма чека серификат од Министарства привреде за старе уметничке занате и знак стилизоване отворене шаке. По завршетку теренске провере свеће ће добити признање о уметничком занату и знак отворене шаке.
Компанија има план да запосли и лица са посебним потребама са територије општине Раковица, али идеја је одложена због ситуације са вирусом Ковид 19. Верују да ће до пролећа и тај план спровести у дело, за то време фирма послује преко интернета. Тренутно стање продаје је због пандемије лошије, али упорношћу се полако пробијају на домаће тржиште, док у региону већ имају интересената за пласман производа.