РЕКОРДЕР У ПРОИЗВОДЊИ МЕДА ГОСТ ОПШТИНЕ РАКОВИЦА

уторак, 19. јануар 2021.
Градска општина Раковица континуирано помаже развој пољопривредне производње у општини. Као успешан пример добре сарадње Општине Раковица и пољопривредних произвођача данас је Општину Раковица посетио Горан Новковић који се бави производњом меда и производа од меда.
Њега је угостио председник Градске општине Раковица Милош Симић, заједно са Владимиром Јовановићем који је у Градској општини Раковица задужен за сарадњу са пољопривредним произвођачима.
Горан Новковић је регистровани пољопривредни произвођач, који има више од 500 кошница где годишње производи у просеку између пет и седам тона меда. Како је рекао, онога тренутка када је почео више да зарађује захваљујући меду, него као инжењер електротехнике, овај хоби је прерастао у примарни извор зараде. Данас је Горан Новковић награђивани произвођач меда, где се међу бројним признањима налази и оно од Привредне коморе Србије за рекордера у производњи из 2013. године.
У разговору са председником Милошем Симићем, Новковић се захвалио Општини Раковица на одличној сарадњи и на свему што чини за развој пчеларства. Он је истакао да је Градска општина Раковица помогла њему лично и великом броју других произвођача меда, да прикупе документацију и конкуришу за субвенције које сваке године дели Град Београд.
Захваљујући тој помоћи велики број пчелара у Раковици добио је субвенције и унапредио је производњу.
Такође, Новковић је истакао помоћ Градске општине Раковица при организацији сајмова меда и других манифестација. Он је напоменуо да путем сајмова пољопривредни произвођачи Раковице имају прилику да презентују своје производе, док сам Новковић има више штандова у граду, од којих се два налазе у Раковици, на Видиковцу и Канаревом брду.
Како је истакао, он лично избегава да продаје мед на велико, већ му је циљ да своје производе продаје директно грађанима, међу којима има велики број редовних купаца који су упознати са квалитетом његових производа.
Захвалан је Општини Раковица што има могућност да своје производе сваке године презентује на штанду Раковице на Сајму пољопривреде у Новом Саду, на Сајму етно хране и пића у Београд и на другим сличним манифестацијама.
Заједно са Удружењем пчелара сваке године заједно са Градском општином Раковица учествује у хуманитарним акцијама где мед донира у добротворне сврхе.
Председник Градске општине Раковица Милош Симић похвалио је Горана Новковића као пример где је могуће да се озбиљним радом живи од производње меда. Симић је рекао да Градска општина Раковица, иако није класична пољопривредна општина, увек на располагању за помоћ свима који се баве пољопривредном производњом.
Осим помоћи при регистрацији пољопривредног газдинства и конкурисања за субвенције која дају Град Београд и Министарство пољопривреде редовно су презентовани јавни позиви за субвенције док су организоване бројне трибине, обуке и праксе из различитих области пољопривредне производње.