РАКОВИЦА ОБЕЛЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ

субота, 20. фебруар 2021.
Поводом Међународног дана социјалне правде председник Градске општине Раковица Милош Симић посетио је данас 75-годишњу комшиницу Радмилу Живановић која живи у улици Луке Војводића у Скојевском насељу. Приликом посете Симић је комшиници уручио пригодне поклоне и лично јој је пренео поруку да ће њен захтев за једнократну помоћ који је упутила Градској општини Раковица бити прихваћен.
У разговору председник Општине Раковица се упознао са здравственим и другим проблемима са којима се Радмила суочава. Симић је рекао да је Општина Раковица и поред смањеног буџета услед пандемије вируса Ковид 19, успела да издвоји средства да помогне најугроженијим суграђанима. Радмили, која је примила вакцину против вируса Ковид 19, Симић се захвалио на одговорном понашању, уз напомену да ће Градска општина Раковица и даље пружати помоћ старијим суграђанима који желе да се пријаве за имунизацију.
Радмила Живановић се у Раковицу доселила пре више од 40 година, где и данас живи са сином. Читав свој радни век била је професор српског језика, али је због здравствених проблема морала да оде у превремену пензију. И њен син је због здравствених проблема без посла, тако да је Радмилина пензија тренутно једини извор прихода. Због малих примања Радмила има потешкоће у набавци лекова. Због тога је и упутила молбу Градској општини Раковица за помоћ, како би пребродила овај тежак период.
Радмила је једна од многих грађана Раковице који су замолили Општину Раковица за једнократну помоћ. И поред смањеног буџета услед пандемије вируса Ковид 19, Општина Раковица је успела да за ову годину издвоји средства за помоћ социјално угроженима. Осим једнократне помоћи грађанима, настављена је помоћ избеглим и интерно расељеним лицима који живе на територији Раковице, за које је обезбеђена новчана помоћ, као и помоћ при куповини огрева и грађевинског материјала.
Такође, настављен је пројекат телеасистенције за грађане Општине Раковица, који подразумева помоћ старијим суграђанима који су непокретни, слабије покретни или болују од алцхајмерове болести. Тренутно је пројектом обухваћена брига о 17 старијих особа.
Осим тога, Градска општина Раковица ће и ове године делити бесплатна дечја ауто-седишта, док ће се трудити да додатним активностима и пројектима помогне и друге осетљиве социјалне категорије.
Генерална скупштина Уједињених нација је 2007. године прогласила 20. фебруар за Међународни дан социјалне правде. Овај међународни дан је проглашен како би се подигла свест о важности решавања важних социјалних проблема као што су сиромаштво, неједнакост полова, незапосленост, кршење људских права и сл.