22. АПРИЛ – ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

четвртак, 22. април 2021.
Сваке године, 22. априла, Дан планете Земље обележава годишњицу рођења модерног еколошког покрета који је настао 1970. године. Дан планете Земље 2021. године представља 51. годишњицу овог празника и обично се сваке године додељује друга тема, а овогодишња је „Обновите нашу Земљу“ и посвећен је младима, образовању, акцијама чишћења.
Градска општина Раковица активно учествује на очувању здраве животне средине, на томе да су природа, биљке и очување планете Земље саставни део нашег сопственог здравља и да појединачна одговорност лежи на сваком од нас. Можемо помоћи нашој планети најпре почећи од своје средине, од места где живимо.
Општина Раковица апелује на одговорно понашање грађана и на узимање учешћа свих становника у чишћењу отпада у нашем окружењу, парковима, шумама, коришћење што мање пластике у свакодневној употреби, као и других штетних материја који нарушавају еко систем, залажући се за рециклажу, садњу дрвећа и цвећа и уређење животног простора.
Идеја обележавања Дана планете земље изнета је на конференцији UNESCO-а 1969. Године, када је Џон Мек-Конел први пут је представио идеју обележавања Дана планете Земље. Исте године је дизајнирана Застава Земље, а сам назив Еarth.day први пут је употребио градоначелник Сан Франциска, Џозеф Алиото, 21. марта 1969. године. Ипак, овај датум обележава се широм света тек од 1992. године, када је на Конференцији УН о животној средини у Бразилу установљен дугорочни Програм промоције одрживог развоја. На предлог боливијске владе 2009. године Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је овај датум међународним Даном планете Земље.