ОПШТИНА РАКОВИЦА УГОСТИЛА ПОБЕДНИКЕ ТАКМИЧЕЊА У РАЧУНАРСТВУ

среда, 14. јул 2021.
Награђивани раковички ђаци данас су били гости Градске општине Раковица. Председник Градске општине Раковица Милош Симић угостио је Марију Калезић и Филипа Огњановића, ученике седмог разреда Основне школе „Ђура Јакшић“ који су дошли у пратњи професора Доци Шандора и родитеља. Марија и Филип су победници конкурса „Програмирај свој успех“, на којем су освојили прво место у категорији Рачунарство за седми разред, пројектом „Учионица будућности“.
Председник Општине Раковица Милош Симић честитао је Филипу и Марији победу на такмичењу. Симић је напоменуо да је поносан што Раковица има тако талентоване ученике и захвалио се и честитао је и њиховим родитељима на феноменалном успеху њихове деце. Филипа и Марију, председник Општине Раковица је позвао да наставе да уче, да усвајају нова знања и вештине и пожелео им је пуно среће на будућим пројектима. Њиховим родитељима и професору је поручио да ће Општина Раковица увек бити ту за талентовану децу и понудио је помоћ за све што буде потребно како би деца даље напредовала.
Као великом љубитељу научне фантастике, председник Општине Раковица је Филипу Огњановићу уручио књигу из овог жанра, док је Марија Калезић на поклон добила књигу посвећену цртању, како би даље развијала свој хоби.
Филип је председнику Општине Раковица демонстрирао многе функције које је имплементирао на моделу „Учионице будућности“, где је између осталог поставио систем за аутоматско укључивање хлађења учионице на одређеној температури, подешавање јачине светла, систем за бројање максималног броја људи који смеју да бораве у просторији, аларм за земљотрес, као и многе друге опције. Помоћ да све што је Филип замислио и програмирао буде имплементирано пружила је његова другарица из одељења Марија, која је до најситнијих детаља израдила макету такве учионице.
Професор Шандор Доци који је ментор на пројекту, рекао је да је Филип од почетка показивао раскошан таленат и жељу да научи. Прва Филипова победа била је још у четвртом разреду, када је освојио прво место на Општинском такмичењу са максималним бројем бодова. Поред тога, на окружном такмичењу освојио је треће место. Филип је био и једини ученик основних школа са територије Раковице који је освојио награду- треће место на Републичком такмичењу. Филипова мајка је рекла да је своју склоност ка информатици Филип показао у најранијем детињству када, прво кроз играње игрица.
Професор Доци је у Марији, која је склоност ка уметности и таленат за моделовање приказала од малена, препознао одличну подршку која ће помоћи да се Филипове идеје реализују. Из забаве су покренули пројекат, који су радили од куће уз онлајн консултације са професором. На крају, се испоставила да су сјајна комбинација и управо то им је донело победу на такмичењу на ком је учествовало више хиљада пројеката из читаве Србије.
Професор Доци је истакао да су све време имали апсолутну подршку директорке школе, и да је то један од модела како се напредује. Он је најавио да осим овог пројекта, школа има још два пројекта: „Клавијатура“ и „Безбедност саобраћаја“, док је најавио и учешћа на будућим такмичењима.