OБИЛАЗАК РАДОВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КОСТА АБРАШЕВИЋ“

понедељак, 30. август 2021.
Како се приближава нова школска година тако се и у раковичким Основним школама завршавају радови на текућем одржавању. Приоритет су имали радови који повећавају безбедност деце.
Данас је радове у Основној школи „Коста Абрашевић“ обишао председник Градске општине Раковица Милош Симић, заједно са директорком школе Весном Шуњеварић и директором Сектора саобраћајне делатности у ЈКП „Београд пут“ Драганом Бунчићем.
У Основној школи „Коста Абрашевић“ Градска општина Раковица финансира радове на изградњи нове ограде у дворишту школе, која је била урушена и представљала опасност по безбедност ученика. По завршетку радова школско двориште ће поново бити потпуно безбедно за ученике.
Истовремено, Јавно комунално предузеће „Београд пут“, исцртава сигнализацију у зонама школа, што је веома важно да деца осим у самој школи имају што безбеднији пут до школе. Пројекат „Зона школе“, који Секретаријат за саобраћај успешно реализује дужи низ година усмерен је на унапређење безбедности саобраћаја, а нарочито на унапређење безбедности деце.
У Раковици је у току саобраћајно зонирање, обележавање зона у близини основних школа, које на иницијативу ГО Раковица изводи ЈКП „Београд пут“.
Председник ГО Раковица Милош Симић се овом приликом посебно захвалио државном секретару у Министарству унутрашњих послова Милосаву Миличковићу захваљујући коме су све раковичке школе покривене видео-надзором који је повезан за Полицијском станицом Раковица. На тај начин полицијски службеници могу да виде да ли постоји неки проблем и да муњевито реагују. Захваљујући томе раковичке школе су једне од најбезбеднијих у Београду. Све то говори да су нам деца приоритет и да највише улажемо у њихову будућност, истакао је Симић.
Осим у „Кости Абрашевићу“ при крају су и радови у ОШ „Иво Андрић“. Тамо је исто због безбедности деце реконструисано степениште и бетонски плато у дворишту, док је у току изградња нове ограде на делу школе.
У ОШ „Никола Тесла“ због безбедности реконструисан је хидрантски систем, док су комплетно обновљене и трибине у дворишту школе. У тој школи су реконструисани и преливни системи на базену, захваљујући чему је поново покренута бесплатна школе пливања за малишане.
Општина Раковица је имала радове и у другим школама. У „Ђури Јакшићу“ и „Франце Прешерну“ реконструишу се фискултурне сале, у ОШ „14. октобар“ прилагођене су просторије за дневни боравак деце, док је у Музичкој школи „Даворин Јенко“ замењена комплетна столарија.
Највећи радови Градску општину Раковица очекују у ОШ „Бранко Ћопић“. Градска општина Раковица је издвојила средства да се уради измена пројекта након чега би читава школа требала да буде комплетно реконструисана средствима Канцеларије за јавна улагања Републике Србије.
У Раковици су већ завршени радови на комплетној реконструкцији Пете економске школе и вртића „Чаробна шума“, док су у току у Машинској школи „Радоје Дакић“.
Председник ГО Раковица Милош Симић је посебно истакао да је поносан што ће све раковичке школе спремне дочекати нову школску годину. „Такође, са задовољством могу да најавим да ћемо током септембра поделити бесплатне таблете ученицима од трећег до шестог разреда. Родитељи малишана који похађају прва два разреда имају право на рефундацију новца за четири уџбеника. И то није све, Раковица је у септембру покренула велики број бесплатних програма пре свега за малишане, али и за остале суграђане“-истакао је Симић.
Такође, ове године у Раковици је асфалтирано више од 20 улица у Раковици. Недавно је у рад пуштена и Борска улица, чији је део реконструисан, тако да ће за почетак нове школске године све битне саобраћајнице буду проходне.