У РАКОВИЦИ ОТВОРЕНЕ ШЕСТЕ ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ „ПУТ ДУХОВНОСТИ“

петак, 17. септембар 2021.
У порти Храма Светог владике Николаја Велимировића у Реснику, свечано су отворене шесте Духовне свечаности „Пут духовности“. Манифестацију су организовали Центар за културу и образовање Раковица, Храм Св. Владике Николаја и Манастир Раковица, а под покровитељством Градске општине Раковица.
Ове године тема манифестације је седам векова од оснивања Манастира Грачаница.
На церемонији отварања духовних свечаности председнику Градске општине Раковица Милошу Симићу уручена је захвалница и поклон Грачаница у дуборезу за помоћ организацији манифестације. За ктиторство изградњи светиње захвалницу и Грачаницу у дуборезу добио је и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, који због обавеза није присуствовао данашњој манифестацији.
Након извођења Молитве, у име Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија духовне свечаности је благосиљао Његово правосвештенство Епископ Хвостански Јустин.
Учесници свечаног програма били су драмски уметници Весна Станковић и Лепомир Ивковић, Етно бенд Рошер (Rocher), Певачко друштво „Прело“ и Камерни хор „Ангелос“.
Манифестација „Пут духовности“ ове године ће трајати од 17. до 21. септембра.
У суботу 18. септембра са почетком у 19 часова у галерији Центра за културу и образовање Раковица планирано је отварање изложбе, док је за 20 часова заказана представа „Милунка“ о српској хероини Милунки Савић.
За недељу 19. септембар од 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица заказана је трећи сабор духовне музике, Хорске свечаности „Сазвучја“.
У понедељаk 20. септембра у 14 часова почеће квиз за ученике основних школа у Центру за културу и образовање Раковица. Касније тог дана, у 19 часова планирано је одржавање трибине „Лечење душе у православној цркви“. На трибини ће учествовати Влајко Пановић, клинички психолог и отац Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду.
У уторак 21. септембра у порти Манастира Раковица почеће Сабор духовне поезије у организацији Књижевног друштва Раковице.