ОДРЖАНА ТРИБИНА “УТИЦАЈ ПАНДЕМИЈЕ НА НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА У СРБИЈИ”

четвртак, 4. новембар 2021.
У свечаној сали Градске општине Раковица, одржана је трибина “Утицај пандемије на насиље над женама у Србији” Трибина је организована поводом обележавања међународног дана борбе против насиља над женама, а у овиру пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.
У име Градске општине Раковица госте и учеснике трибине поздравила је члан Већа Градске општине Раковица Весна Чингелић, која је истакла бројне изазове којима су изложене жене у Србији када се ради о насиљу и да се суочавамо са њиховом непрекидном борбом која погађа цело друштво. Чингелићева је истакла да се Градска општина Раковица у сарадњи са Центром за социјални рад труди да помогне женама, у оквиру домена своје надлежности, а служба за бесплатну правну помоћ општине увек је услузи нашим суграђанкама.
Учесници на трибини су представили проблеме насиља са којима се жене сусрећу у време пандемије. О важности укључивања што више жена у рад надлежних тела у својим локалним заједницама кроз подношење иницијатива и указивање на сваки облик дискриминације који представља, осим локалног, и глобални проблем, говорили су: Весна Станојевић, координаторка сигурне куће у Београду, Валерија Арсић, психолог Градског центра за социјални рад, одељење Раковица, Весна Томић, социјални психолог и Јелена Ризнић, социолошкиња, чланица колектива „Женска солидарност“и консултант СОС телефона и Павле Ћирковић испред полицијске станице Раковица.
Трибина је организована у циљу ширења свести домаће јавности о насиљу над женама и охрабривања жртава и сведока да насиље пријаве надлежним институцијама, као и упознавање са овим друштвеним проблемом који има вишеструке последице, како по саму жртву насиља тако и по целокупно друштво.