ОДАТА ПОЧАСТ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ ПАВЛУ

понедељак, 15. новембар 2021.
На годишњицу од упокојења патријарха српског Павла велики број верника посетио је његов гроб у Манастиру Раковица. Пошту патријарху Павлу одао је и председник Градске општине Раковица Милош Симић, који је посетио његов гроб и упалио свећу за покој његове душе.
Патријарх српски Павле упокојио се на данашњи дан 2009. године. По сопственој жељи сахрањен је у порти Манастира Раковица.
У знак сећања на вољеног патријарха, у мају ове године у Манастиру Раковица отворена је спомен-соба посвећена патријарху Павлу у којој је изложено око пет стотина експоната, међу којима су и његови лични предмети.
Од 2016. године 15. београдска гимназија у Раковици мења назив у Гимназија „Патријарх Павле“, где је иницијативу за промену назива подржала и Градска општина Раковица.
Патријарх српски Павле је на челу Српске православне цркве био од 1990 до 2009. године. Иза себе је, између осталог, оставио мудре савете и поруке како да пре свега будемо добри људи.
Једна од многих његових порука гласи: „Човек не може да бира време у којем ће се родити и живети; од њега не зависи ни од којих родитеља, ни од ког народа ће се родити, али од њега зависи како ће он поступати у датом времену: да ли као човек или као нечовек, без обзира на то у ком народу и од којих родитеља“.