ОДРЖАНА ТРИБИНА „БУДИМО БЕЗБЕДНИ“ У РАКОВИЦИ

понедељак, 23. мај 2022.
У Раковици је данас организована трибина за ученике раковичких средњих школа посвећена безбедности у саобраћају под називом „Будимо безбедни“. Трибину је под покровитељством Градске општине Раковица организовало Удружење грађана „Будимо безбедни“, док су учествовали и предавачи Агенције за безбедност саобраћаја.
Предаваче и ученике је испред Градске општине Раковица поздравио председник Милош Симић. Он је замолио раковичке средњошколце, од којих ће многи ускоро полагати вожњу и постати возачи, да слушају шта их родитељи, наставници и старији саветују када је у питању саобраћај и да пажљиво прате предавање, јер ће имати прилику да чују важне информације које ће им можда једног дана спасити живот.
Мијат Церовић из Агенције за безбедност саобраћаја навео је да годишње у просеку 100 младих изгуби живот у саобраћајним несрећама. Најчешће страдају млади од 20 до 25 година старости, док је навео да је у последњих 30 година, у саобраћајним незгодама у Србији страдало више од 40 хиљада људи.
Као најчешће узроке саобраћајних незгода Церовић је навео: неприлагођену брзину, употребу телефона током вожње, невезивање појаса и вожњу под дејством алкохола. За сваки од наведених узрока показани су видео-клипови и примери како долази до тешких саобраћајних несрећа, које се најчешће заврше са смртним исходом.
Председница Удружења грађана „Будимо безбедни“ и позната телевизијска водитељка Деа Ђурђевић, раковичким средњошколцима је испричала лично искуство у којем је, као пешак, преживела тешку саобраћајну несрећу у којој је била животно угрожена.
Она је пренела младима како изгледа када се доживи тако тешка саобраћајна несрећа, затим како изгледа борба за живот и како изгледа живот након саобраћајне несреће. Своју причу подржала је сликама са места несреће и из операционе сале, где су се доктори борили да јој сачувају руку, али и да јој спасу живот.
Након 21 операције и три клиничке смрти које је преживела, она је успела да изађе као победник. Апеловала је на младе да буду пажљиви и као пешаци и као будући возачи, како не би постали део црне статистике.