ОПШТИНА РАКОВИЦА ОБЕЛЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА

субота, 1. октобар 2022.
Међународни дан старијих особа, који се у свету и код нас обележава 1. октобра сваке године, представља посебан дан за наше најстарије суграђане. Тим поводом председник Градске општине Раковица Милош Симић посетио је данас своју суграђанку Мирјану Трифуновић која живи сама у Скојевском насељу.
Приликом посете, госпођи Трифуновић су уручени пригодни поклони, којим се она изузетно обрадовала.
Председник Градске општине Раковица Милош Симић указао је да је захваљујући одговорној политици претходних година у Србији много урађено за подизање стандарда пензионера.
„ Као одговорна општина која мисли на своје најстарије суграђане, који чине трећину нашег становништва, трудимо се да допринесемо њиховом бољем и квалитетнијем животу. Стога реализујемо мноштво корисних и занимљивих програма али и бесплатне излете за сениоре како би унапредили и употпунили слободно време особама у трећем добу“, истакао је Милош Симић. „Добра вест за све пензионере је и најављено повећање пензија у Србији од 1. новембра за девет одсто, а од 1. јануара за још додатних 12 одсто, што представља раст пензија од 21 одсто од следеће године“ , закључио је Симић.
Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је 1990. резолуцију која је 1. октобра одредила као Међународни дан старијих особа. Празник је први пут био обележен 1. октобра 1991. Празник се обележава подизањем свести о проблемима с којима се суочавају старији а државе се подстичу да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу са њиховим могућностима. То је такође дан када се вреднују доприноси старијих људи друштву.