РАЗГОВОР СА МАРИЈОМ ВАУДОM

среда, 21. децембар 2022.
Председник Градске општине Раковица Милош Симић данас је разговарао са Маријом Ваудом, ћерком истакнутог композитора, диригента и педагога Златана Вауде.
Име Златана Вауде од 2018. године носи једна улица у Раковици који се налази у насељу Сунчани брег, док се наредне године навршава стогодишњица његовог рођења.
Златан Вауда је рођен 1923. године у словеначкој Перници, док је преминуо 2010. године у Београду.
Током богате и плодоносне каријере, Вауда је створио више од 200 дела у готово свим музичким облицима. Дела Вауде изводили су најзначајнији ансамбли, певачи и инструменталисти.
Вауда је написао више од 50 песама намењених деци. У периоду од 1953. ди 1986. године био је уметнички руководилац, продуцент и диригент Дечјег хора РТБ, са којим је више пута наступао на Дубровачким летњим играма, Бемусу, манифестацији „Музика у Србији“, Змајевим играма, Фестивалу детета у Шибенику, Вуковом сабору, на Великом школском часу у Крагујевцу.
Добитник је више од 50 награда за композиторски, диригентски, педагошки и методичко-инструктиувни рад, међу којима су Вукова награда, Орден рада за златним венцем, Орден заслуге народа са сребрним зрацима, награда за животно дело „Младо поколење“, Златна плакета „Крагујевачки октобар“, Спомен плакета града Београда, Најуспешнији убедник Радио-телевизије Београд, Југословенске радио-телевизије, Удружења композитора Србије и многе друге.