ШАХОВСКЕ ШАМПИОНКЕ ГОШЋЕ ОПШТИНЕ РАКОВИЦА

понедељак, 9. октобар 2023.
Шаховске шампионке Вера Вујовић и Тамара Јанковић данас су са Маријом Лукић, тренером из Шаховског клуба Видиковац у којем тренирају били гости Градске општине Раковица. Повод пријема су импресивни резултати које су две девојчице постигле на Европском кадетском првенству које је недавно одржано у Словенији.
Њих је примио председник Градске општине Раковица Милош Симић.
Вера Вујовић се у Словенији такмичила у групи девојчица до 12 година и освојила је златну медаљу у убрзаном шаху и сребрну медаљу у брзопотезном шаху. Тамара Јанковић се такмичила у групи девојчица до 14 година и освојила је друго место у убрзаном шаху. Обе девојчице су из Шаховског клуба Видиковац, а на такмичење су ишле као део репрезентације Србије.
Председник Градске општине Раковица Милош Симић им је честитао на импресивним успесима. Навео је да ће Градска општина Раковица и у будуће помагати развој спорта на територији општине и да ће посебну пажњу посвећивати најмлађима. Девојчицама је поручио да верују у себе и пожелео им је пуно успеха на предстојећим такмичењима.
Вера и Тамара упознале су председника Општине како им је било на такмичењу. Обе су веровале у успех, али нису очекивале да ће се вратити са тако високим пласманом и медаљама.
Оне су такође објасниле како су заволеле шах.Тамара је рекла да је шах заволела због свог деде, док је Вера почела да тренира још у вртићу, када је као мотивацију добијала чоколадице. Обе девојке су касније развиле своју игру у Шаховском клубу „Видиковац“, где су постале врхунске такмичарке. Осим што су феноменалне у шаху Тамара и Вера су одличне ученице.
Њихов тренер, Марија Лукић, навела је да ускоро почиње Прва лига Србије у шаху и да ће две девојчице представљати Шаховски клуб Видиковац. Посебно је занимљиво да Шаховски клуб Видиковац једини у својим редовима нема стране шахисткиње, тако да ће Вера и Тамара током трајања лиге стећи огромно искуство које ће им користити на даљим турнирима.
Када је у питању успех у Словенији, Марија Лукић је навела да је он још већи ако се има у виду чињеница да је последња медаља освојена далеке 2007. године. Она је похвалила Градску општину Раковица, не само на одличној сарадњи, већ и на чињеници да скоро сваки реконструисани и изграђени парк на територији општине има столове за шах