ПОСАЂЕНЕ НОВОГОДИШЊЕ ЈЕЛКЕ У РАКОВИЦИ

петак, 1. фебруар 2013.

Двориште градске општине Раковица добило је данас две нове саднице јелке, које су запослени из ЈКП „Зеленило Београд“ посадили. Јелке су током новогодишњих празника улепшавале унутрашњи простор општине украшене новогодишњим мотивима.

 

Озелењавање простора око зграде општине само је део еколошког пројекта које градска општина Раковица спроводи. Поред пројеката рециклирања и акције садње стабала на територији ове општине, она је уједно стекла статус и друштвено-одговорне општине  јер штеди електричну енергију, власник је првог енергетског вртића у Београду и минибуса на земни гас.

 

Новогодишњим јелкама је након празника, обезбеђен период прилагођавања да би биле посађене у одговарајућим условима, односно кад земља није смрзнута и када је спољна температура изнад нуле. Сађење, има за циљ заштиту животне средине, на шта Општина Раковица ставља посебан акценат, као и на спречавања сече младих четинара, због чега је служба ове општине обрадила око 42 предмета који се односе на сечу и орезивање.

 

Природна јелка током периода раста, који траје око пет до шест година, апсорбује 47 грама угљен-диоксида из атмосфере. При том, хектар ове зимзелене биљке произведе количину кисеоника за 45 људи.

 

Запослени у ЈКП „Зеленило“ рекли су да овакав чин засађивања, јелкама продужава живот, као и да су оне једине које и зими дају леп изглед. Ове јелке ће свакако дочекати наредне празнике у дворишту Општине.