Успостављeна сарадња општине Раковица и општине Блед

петак, 1. фебруар 2013.

Председник Општине Раковица Милосав Миличковић, и председник Општине Блед Јанез Фајфар потписали Писмо о намерама, чиме је успостављена сарадња две општине.

 

 

 

Председници општина Раковица и Блед, Милосав Миличковић и Јанез Фајфар, потписали су јуче (31. јануара 2013 године) у згради општине Блед у Словенији Писмо о намерама.

 

“Потписивањем Писма о намерама наше две општине продубиле су сарадању која ће у наредном периоду бити још чвршћа. Посебно нас интересују пројекти који се односе на заштиту животне средине и развоја туризма. Имајући у виду да је један од стратешких пројеката развоја Раковице везан за језеро у Реснику, сарадња са Општином Блед и њихова искуства у развоју туризма још су важнија за реализацију  наших планова”, рекао је председник Општине Раковица Милосав Миличковић.

 

Сарадња Раковице и Бледа одвијаће се кроз размену знања и искустава на друштвеном, привредном, културном и спортском нивоу. Српска и словеначка општина планирају да упознавање и повезивање својих народа подстакну кроз сарадњу са школама, канцеларијама за младе и јавним предузећима.

 

Искуства Општине Блед и партнерство са том словеначком општином помоћи ће Општини Раковица код аплицирања за средства из предприступних фондова Европске уније.

 

Првог дана посете љубазни домаћини су угостили делегацију из Раковице, а председник Општине Блед, Јанез Фајфар, је срдачним речима поздравио госте, након чега је одржана и кратка презентација о могућностима коришћења средстава из Европских предприступних фондова.

 

Другог дана посете домаћини су повели делегацију Раковице у обилазак Бледа, где су их, осим природних и културних знаменитости, упознали и са општинским предузећима, установама и њиховим начином функционисања.

 

Такође, представници Општине Раковица посетили су и основну школу у Бледу, где су се упознали са функционисањем школе и система основног образовања у Словенији.

 

„На територији Општине Раковица налази се осам основних школа, а искуства из ове посете пренећемо и директорима наших образовних установа. Верујем да ће школе са наше две општине ускоро успоставити чвршће међусобне односе и да ће из те размене искустава највише профитирати ђаци. Очекујемо и заједничке пројекте ученика Раковице и Бледа“, рекао је Миличковић.