Пројекат „Еко цегер“ у Раковици

среда, 6. фебруар 2013.

Пројекат са слоганом „Неее кесу, носи цегер“ иницирало је Удружење грађана „Фанфаре“, а као покровитељ целог пројекта, у циљу очувања животне средине стоји Градска општина Раковица.

Циљ пројекта је да се путем конкурса за младе уметнике, дизајнере, креаторе популаризује цегер као средство за одговорнији начин куповине.

Ради се о еколошкој кампањи која има за циљ што мању употребу пластичних кеса на нашем тржишту, које би заменили употребом цегера. Основна идеја овог пројекта је да се општине и веће компаније подстакну да једном месечно једна од њих буде одговорна за производњу одређеног броја цегера, како би се рационализовали трошкови, а истовремено да се кроз њихову дистрибуцију обухвати што већи број грађана.

„Еко цегер“ је пројекат који би се спровео у три фазе.

Прва фаза се односи на јавни конкурс који је почео 3. фебруара и који ће трајати све до 22. фебруара, а на који ће право пријављивања имати сви грађани са идејом како би нови цегер требао да изледа и коју поруку ће носити.

Друга фаза подразумева одабир три најбоља решења и доделу награда, која ће се организовати на Еко Експо фестивалу 1. и 2. марта.

Трећа, завршна фаза односи се на ревију награђених и запажених радова, која ће се одржати у изложбеном простору Управне зграде Градске општине Раковица.

Цегери ће се у предстојећим месецима делити на београдским улицама, пијацама и прехрамбеним продавницама уз едукативни штанд који ће информисати грађане о важности његове употребе.

Некада је цегер био неизоставни део сваке куповине. Ако смо већ потрошачко друштво, не морамо тиме да трошимо природу!