КОНКУРС „ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД“

петак, 31. мај 2024.
Одељење за екологију, здравство и туризам ГО Раковица, традиционално, учествује у акцији „За зеленији Београд“, коју реализује ЈКП “Зеленило Београд“ у сарадњи са градским општинама.
🌺Циљ акције је подизање еколошке свести грађана о очувању животне средине, подстицањем да улепшају и зеленилом оплемене средину у којој живе.
Избор најлепших зелених простора у окружењу наших суграђана се врши у седам категорија:
1. Најлепша зелена површина око стамбене зграде – где се удруживањем станара праве дивне зелене оазе;
2. Најлепши балкон – где сваки станар исказујући и уживајући у свом микро простору истовремено доприноси укупној лепоти зграде, улице и околине.
3. Најлепша зелена површина испред пословних објеката – где се доприноси укупној лепоти околине, али и сама компанија има засигурно много позитивних поена од посетилаца, корисника услуга;
4. Најлепше уређено школско двориште – ова категорија има искључиво за циљ едукацију деце школског узраста да науче колико „зелени свет“ значи за укупан живот и да улажући свој труд у озелењавање касније умеју да цене јавне зелене површине своје општине – града;
5. Најлепше зеленило око предшколске установе – где и сасвим мала деца треба да спознају природу која их окружује и науче од одраслих да је то нешто веома важно за њихов живот;
6. Најлепше уређено зеленило угоститељског објекта (летња
башта) – категорија у којој се такмиче искључиво угоститељски објекти.
7. Најлепша окућница – у којој се награђује труд и допринос изгледу општине – града власника објеката за индивидуално становање.
Осим наведених категорија, од ове године уводимо једну новину и отварамо конкурс који ће се односити на ученике од првог до четвртог разреда основне школе.
Наиме, идеја је да наши најмлађи суграђани на нивоу одељенске заједнице, техником која је њима прихватљива, нацртају или направе рад на тему „За зеленији Београд“.
Одељење за екологију, здравство и туризам градске општине Раковица ће све пристигле радове проследити ЈКП-у „Зеленило Београд“ које ће исте објавити на сајту Предузећа, а најбољи радови ће бити награђени и коришћени у медијским објавама.
👉Пријављивање грађана и одељенских заједница на нивоу градских општина почело је 27. маја а траје до 21. јуна 2024. године.
📌Грађани Раковице који желе да се пријаве или да пријаве неку од уређених зелених површина могу да то учине:
– пријавом на телефон : 011/3051-749, сваког радног дана од 7 и 30 до 15 и 30 сати или на мејл: екологија@rakovica.rs.
🌺По пријему свих пријава запослени из Одељења за екологију, здравство и туризам, обићи ће све пријављене локације и одабрати најбоље по категоријама.
🌺🫶Најбољи изабрани представници са општине Раковица учествују у избор за најлепше површине – категорије на градском нивоу, односно, освајачи првих места, са свих десет
градских општина, учествују у такмичењу које ће се одржати на нивоу града, а на завршној свечаности, која се традиционално одржава у просторијама ЈКП „Зеленило Београд“ на Малом Калемегдану ће бити проглашени „најбољи од најбољих“.