Раковица против електронског насиља

четвртак, 30. октобар 2014.

Градска општина Раковица, у сарадњи са Полицијском управом за град Београд, Институтом за ментално здравље, Секретаријатом за образовање и дечију заштиту и Школском управом, организовала је трибину под називом „Заједно против електронског насиља“. Трибинa je под покровитељством ОЕБС-а одржана у великој сали Општине Раковица .

 

Трибина је намењена пре свега основцима, ученицима седмих разреда, а имала је за циљ подизање свести младих о опасностима које се јављају на интернету, мерама безбедности, „сајбер“ насиљу, промоцији културе ненасиља, као и унапређењу безбедности.

 

У препуној сали Општине Раковица предавања су држали компетентним полицијски службеници из Полицијске управе за град Београд и доктори са Института за ментално здравље. Они су младима указали на опасности које вребају давањем личних података на интернету, али и многим другим опасностима које се јављају неопрезним коришћењем пре свега друштвених мрежа.

 

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић је рекао да је безбедност деце један од приоритета Општине Раковица.

 

„Градска општина Раковица препознала је важност оваквог начина едукације деце. Организовали смо успешну и изузетно посећену трибину, на којој су ученици основних школа Раковице имали прилике да слушају савете експерата у области електронског насиља. Данас су деца имала прилике да се на одличан начин упознају са овим новим суптилним видом насиља који је тешко препознати посебно код младих“, рекао је Коцић.

 

Почасни гост трибине био је Вилијем Лори, руководилац програма за рад полиције у заједници, који је похвалио десетогодишњу сарадњу коју ОЕБС има са Министарством унутрашњих послова Србије.

 

„Покушавамо да помогнемо МУП-у у разним иницијативама када је у питању рад полиције у локалној заједници. Суштина сарадње је да локална заједница буде безбеднија. Ово чему смо данас присуствовали је одличан пример успешне сарадње где су деца добила важну лекцију о безбедности и промени безбедносних навика… Деца често поводљива и лако поклањају своје поверење, али данас су на суптилан, али ефикасан начин, примила важну поруку“, рекао је Лори.

 

Трибини „Заједно против електронског насиља“, осим председника Општине Раковица представника ОЕБС-а и МУП-а, присуствовали су предствници Секретаријата за образовање и дечију заштиту, Полицијске станице Раковица,  ученици седмих разреда раковичких основних школа, њихови директори, педагошко – психолошки тимови школа и представници Савета родитеља.