Одржан трећи међународни Раковички карневал

недеља, 29. март 2015.

У Раковици јe одржан трећи међународни Раковички карневал. Манифестацију је свечано отворио председник Градске општине Раковица Владан Коцић који је пожелео добродошлицу и добар провод карневалистима и посетиоцима. Присутнима су се обратили и председник Федерације европских карневалских градова Хенри Ван Дер Крон (FECC), као и менаџер Раковичког карневала Александар Васовић.

Улицом Патријарха Јоаникија на Видиковцу, на карневалској траси дугој око 800 метара, продефиловало је више од 50 карневалских трупа са преко 2.000 карневалиста. Свака карневалска трупа прошла је поред три бине где су изводили свој перформанс. Карневалском трасом прошле су и мажореткњиње из Беле цркве, бубњарско-ударачки оркестар Музичке школе „Даворин Јенко“, док су се у оквиру дефилеа кретала и алегоријска возила.

Код главне бине налазио се шесточлани жири карневала који је изабрао пет најбољих група из Раковице. Прво место освојила група „Бајка“ из ОШ „Иво Андрић. Друго место припало је групи „Раковичке луде банане“, треће место заузела је група „Карта за Холивуд“ из ОШ „Ђура Јакшић“, четврто место освојила је гурпа „Ренесанса“ из ОШ „Франце Прешерн“, док је пето место заузела група „Пливачка дружина“ из ОШ „14. октобар“.

Од гостију из Србије манифестацији су присуствовале карневалске трупе из Шапца, Панчева, Новог Сада, Беле Цркве, Вршца, Пожаревца, Врњачке Бање, Лесковца и Бање Ковиљаче.

Раковичком карневалу присуствовао је велики број карневалских трупа из региона. Гости Раковичког карневала између осталих били су и карневалске трупе из Словеније (Птуј, Шоштањ), Хрватске (Ријека, Лудберг, Сењ), Црне Горе (Будва), Македоније (Струмица, Прилеп), као и по једна карневалска трупа из Турске.

Посебан гост Раковичког карнавала и ове године била је карневалска трупа из Венеције. Први пут су Раковица је угостила пријатеље из Венеције проишле године и то је било први пут да карневалска трупа из тог италијанског града буде гост једном карневалу у Србији. Сарадња два карневала продубљена је у фебруару ове године, када је на Венецијанском карневалу потписана Повеља о пријатељстви и сарадњи.

Водитељ Раковичког карнавала био је Прљави инспектор Блажа, који је и компоновао химну карневала.

Посебни гости карневала и ове године били су представници Федерације европских карневалских градова (FECC), где је Раковички карневал члан још од 2013. године. Чланове FECC-а предводили су председник те организације, господин Хенри Ван Дер Крон, потпредседник Бранко Брумен, секретар Борда FECC Ларс Ангел, члан Борда FECC Александар Цицимов, српски чланови FECC-а, као и многи други гости из земље и иностранства.