Решење за становнике поплављеног насеља Митар Бакић у Раковици

уторак, 26. мај 2015.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић, са члановима Већа Томиславом Пантелићем и Дарком Игњатовићем, обишао је данас насеље Митар Бакић у Раковици које је оштећено приликом прошлогодишњих поплава. Куће становника овог раковичког насеља тешко су оштећене у прошлогодишњим поплавама, а санација објеката и терена, као и изградња насипа и предузимање других мера за одбрану од поплава далеко би превазишли цену пресељења на неку другу, безбеднију локацију. Из тог разлога председник ГО Раковица покренуо је иницијативу за расељавање становника овог подручја. Ова иницијатива наишла је на разумевање код челника града, пре свега градоначелника Синише Малог и градског менаџера Горана Весића. Градски и општински органи покренуће инцијативу за измену Плана детаљне регулације у циљу експропријације земљишта. Овим мерама предвиђено је и привремено расељавање породица до реализације коначног решења.

Дирекција за градско грађевинско земљиште доставиће податке о стамбеним јединицама расположивим за привремени смештај најугроженијих становника насеља који су се позитивно изјаснили о намери да буду расељени. У привременом смештају становници овог дела Раковице остаће док не буде завршена експропријација, чиме ће питање њиховог смештаја бити трајно решено.

„Предлог за расељавање овог подручја је најбоље решење“, истиче Коцић. На тај начин би се дугорочно решио проблем који су имали становници тог насеља. Њихови објекти саграђени тридесетих година прошлог века били су на удару поплава у више наврата. Председник општине изразио је задовољство добром сарадњом са челницима града.