Посета Сигурној кући

среда, 17. јун 2015.

Српски ватерполо репрезентативац Филип Филиповић и председник Градске општине Раковица Владан Коцић, посетили су Сигурну кућу где се налазе жене и деца, жртве породичног насиља. Том приликом Филип Филиповић је заједно са агенцијом „Супер спорт“ уручио донацију коју су обезбедили „Omcafe“ „Red Bull“.

Обраћајући се медијима, прослављени српски репрезентативац навео је да је ово само почетак акције чији је циљ помоћ жртвама породичног насиља.

„Последњих година смо занемарили овај велики друштвени проблем, тек у последње време постајемо свесни његових размера. Захваљујем се агенцији „Супер спорт“ која ме је позвала на почетак ове акције. Обећавам да ћу дати све од себе и да ћу позвати своје пријатеље да помогну колико год је то могуће, а видим да би свака помоћ овде била добродошла“, навео је Филиповић.

На питање да ли би упутио опомену људима који врше насиље у породици Филиповић је рекао: „На жалост људи који чине насиље, њима никаква опомена није од помоћи. За то постоје правосудни органи и они ће се тиме бавити. Могу само да кажем да сам у једном делу осрамоћен да може неко од мушке популације да учини било какво насиље у породици“.

Координаторка сигурних кућа и директорка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић захвалила се на донацији. Она је поновила драматичне податке повећања породичног насиља и појаву све већег броја деце, жртава насилника.

„Када неко види жене када дођу и када напусте Сигурну кућу, то нису исте особе. Те жене имају једно самопоуздање које нису имале када су овде дошле… Због тога је свака врста помоћи овде добродошла“, рекла је Весна Станојевић и додала да је помоћ женама потребна и када напусте Сигурну кућу.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић навео је да се та београдска општина активно укључила у подизању свести о проблему породичног насиља, али и насиља уопште.

„Наша општина је у прошлости је помагала Сигурну кући, а то ће радити и у будуће, када год буде била у могућности. Породично насиље је широк појам. Општина Раковица је читаву недељу посветила борби против породичног насиља. Јуче смо организовали позоришну представу која говори о том проблему. У четвртак у Великој сали наше општине одржаће се и трибина посвећена насиљу у породици под називом ‘Насиље у породици нема оправдање’, где ће предавање држати еминентни стручњаци“, рекао је Коцић и позвао грађане да присуствују трибини.

Весна Станојевић је након тога спровела госте кроз просторије Сигурне куће и предочила им проблеме који постоје у функционисању те институције у којој је уточиште нашло и до 50 жена и деце.

Гости сигурне куће у дружењу са штићеницима те институције упознали су се и са личним траумама које су жене и деца преживели.

Сви су се сагласили да институције као што је Сигурна кућа треба још више подржати, али паралелно је потребно радити на подизању свести грађана о овом проблему.

„Надам се да ће доћи дан када потребе за Сигурним кућама више неће бити“, навео је на крају Филип Филиповић.