Свечано откривена табла са новим називом улице у Раковици

недеља, 16. август 2015.

Ирена Вујовић, помоћница градоначелника Београда и амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов свечано су данас, на раскрсници Пере Велимировића и Борске улице открили таблу са називом улице Бахтјара Вагабзадеа, азербејџанског песника.

Испред Градске општине Раковица откривању табле присуствовали су председник Владан Коцић и члан Већа ГО Раковица Дарко Игњатовић. Од осталих гостију догађају су присуствовали, амбасадор Србије у Азербејџану Небојша Родић, Нина Јандрић, секретарка Секретаријата за комуналне и стамбене послове, као и председник Градске општине Вождовац Александар Савић.

„Задовољство нам је што се налазимо у улици која носи назив по славном азербејџанском песнику Бахтјару Вагабзадеу. То говори о томе како азербејџански народ непрекидно помаже српском народу увек када је то најнеопходније, као што је то учинио и током мајских поплава. Такође, традиционално пријатељство, слична судбина, Ташмајдански парк који је један од најлепших украса у Београду и све што нас је до сада спајало довело је до тога да је Град Београд на овај начин одлучио да искаже своју захвалност Азербејџану, његовом народу и граду Бакуу. Желим да се захвалим и његовој екселенцији, амбасадору Елдару Хасанову зато што свакодневно ради на учвршћењу односа, као и његовом српском колеги, амбасадору Небојши Родићу који заједнички чине значајне напоре да се пријатељство два народа даље шири и учвршћује“, рекла је Ирена Вујовић.

Амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов истакао је да данашњи догађај представља још један у низу израза пријатељских и партнерских односа између Азербејџана и Србије.

„Користим ову прилику да се захвалим градоначелнику Београда, господину Синиши Малом, помоћници градоначелника Ирени Вујовић, свим сарадницима и одборницима Скупштине града Београда који су донели ову одлуку. Овај важан догађај несумњиво представља још један важан корак у приближавању народа са великим културним наслеђем, а на данашњи дан се у Азербејџану читају дела великих писаца попут Иве Андрића, Милорада Павића и других, а слушају песме Радмиле Караклајић, Ђорђа Марјановића и Жељка Јоксимовића. Након постављања бисте Николе Тесле у Бакуу, додељивање улице у Београду Бахтјару Вагабзадеу још једном показује колико наши народи чувају сећање на истакнуте личности. Дела Бахтјара Вагабзадеа послужила су за развијање патротског духа азербејџанског народа и зато захваљујем свима који су омогућили да данас дође до овог чина“, истакао је амбасадор Хасанов.

Одборници Скупштине Београда на седници одржаној 23. јуна 2015. године донели су одлуку да улици која почиње од Црнотравске до раскршћа са Борском и Пере Велимировића доделе назив Улица Бахтијара Вахабзадеa.

Бахтијар Махмуд оглу Вахабзаде (16. август 1925 – 13. фебруар 2009) био је азербејџански песник, члан Националне академије наука Азербејџана. Објавио је преко 70 зборника поезије, 20 поема, две монографије, 11 научних радова и стотине чланака; пет пута је био биран за посланика Врховног савета народних посланика Републике, био је посланик Народне скупштине Азербејџана и један је од аутора Историје азербејџанске књижевности.