Сабор духовне поезије у Раковици

понедељак, 21. септембар 2015.

Mеђународни Сабор духовне поезије, пети по реду, одржан је данас на Малу Госпојину, у порти манастира Раковица. Организатори Сабора су Центар за културу и образовање Раковица и Књижевно друштво Раковица.

Сабор је свечано отворио председник Градске општине Раковица Владан Коцић, који је поздравио госте и пожелео им добродошлицу на манифестацију која је „културни бренд Раковице“.

„Чињеница да је учешће на овогодишњем Сабору узело 276 аутора из седам земаља са више од 850 песама, говори о важности ове културне манифестације која је аутентична и препознатљива у читавом региону. У име Општине Раковица захвлио бих се свим учесницима који су послали своје радове и добпринели да Сабор духовне поезије у Раковици и ове године буде празник културе. Сабор духовне поезије на најбољи начин промовише Раковицу, тако да ће ова манифестација и у будуће имати подршку Општине Раковица“, рекао је између осталог Коцић.

Госте су поздравили и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић и директор Центра за културу и образовање Раковица мр Наташа Николић.

На овогодишњем конкурсу Сабора учешће је узело 276 аутора из седам земаља са преко 850 песама. Прва три награђена аутора добила су златник са ликом Светог Саве.

Награде су добили: Тодор Живаљевић Велички из Подгорице са песмом „Метохији“ – прво место (победник овогодишњег Сабора), Нада Аничић Црљеница из Београда са песмом „Очима срца под бременом дана“ – друго место и Миљурко Вукадиновић из Беогрда са песмом „Пут до храма“ – треће место.

Похвале и посебну пажњу, по одлуци жирија, добило је шест аутора: Миња Дергенц, Радмила Кнежевић, Дејан Огаревић, Павле Ковачевић, Верослава Малешевић, и Весна Томић. Од стране жирија одабраних 99 песама биће објављено у „Зборнику Сабора“, док је у „Венцу изабраних“ заступљен 81 аутор.

У уметничком делу програма учествовали су: драмска уметница Рада Ђуричин, хор Музичке школе „Даворин Јенко“, Женски камерни састав „Благовести“, а програм је водила Слађана Бушић.

Гости Сабора били су песници из: Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Бугарске, Русије, Румуније и Немачке; српски песници Радомир Мићуновић, Љубивоје Ршумовић, Селимир Радуловић и Радомир Стојановић као и више песника широм Србије.

Одржавање Сабора наставило се у Центру за културу Раковица где је одржан округли сто на тему „Песничка слика“, у коме су учествовали академик Љубомир Симовић, Милослав Шутић, Мирољуб Јоковић, Драган Лакићевић, Божидар Зечевић, Миодраг Д. Игњатовић, Зоран Мандић, Мирјана Совиљ, Тиодор Росић и Мирјана Матарић, а разговор ће водити Предраг Богдановић Ци. У галерији Центра отворена је изложба икона иконописца Зорана Савића.

Реализацију Сабора омогућили су: Патријаршија Српске православне цркве и манастир Раковица, Удружење књижевника Србије, Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Министарство културе и информисања, Канцеларија за младе Градске управе Града Београда, Секретаријат за културу града Београда и Градска општина Раковица.