Општина Раковица обележила међународни дан старих

четвртак, 1. октобар 2015.

Поводом 1. октобра, Међународног дана старих, председник Градске општине Раковица Владан Коцић и директорка Дома здравља Раковица Добрила Васић, посетили су једног од најстаријих раковчана, 98-годишњег Стевана Клипића.

Стеван Клипић рођен је давне 1917. године. Читав радни век провео је у Савезном хидрометеорилошком заводу, док деценијама живи у раковичком насељу Ресник. Од две ћерке има четворо унучади и шесторо праунучади на које је веома поносан.

Као рецепт за дуг живот, господин Клипић наводи да је потребно да човек увек нешто ради, да позитивно мисли, али и да буде умерен у свему. Са две шетње сваког дана, господин одржава здравље и виталност.

Приликом посете, господину Клипићу су уручени пригодни поклони, док су обезбеђени и комплетни лекарски прегледи у Дому здравља Раковица.
Кратко дружење са Стеваном Клипићем завршено је уз жељу да заједно са њим проведемо и стоти рођендан, али и са жељом да у добром здрављз дочека и чукунунучиће.

Међународни дан старијих особа обележава се од 1991. године, сваког 1. октобра. Претходно су Уједињене нације 14. децембра 1990. године, резолуцијом 45/106 прогласиле 1. октобар за Међународни дан старих, са циљем да се нагласи важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника треће доби.

Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способностима.