Караван здраве хране на Видиковцу

петак, 30. октобар 2015.

Kараван органске хране организован је данас на Видиковачкој пијаци. На тезграма где су сертификовани произвођачи имали органско узгајано воће и поврће, место су нашли и полазници пројекта „”Развој предузетништва кроз промоцију здраве хране који је финансијски подржан од стране Амбасаде Краљевине Норвешке. Они су из прве руке учили како се врши презентација и пласман органски узгајаних производа. Такође, млади полазници пројекта су искористили шансу да се упознају са тржиштем пољопривредних производа, али и да се упознају са другим пољопривредним произвођачима који пласирају своју робу на београдским пијацама.

Полазнике пројекта на штандовима здраве хране посетили су председник Градске општине Раковица Владан Коцић, градски већник Драгомир Петронијевић, директор ЈП „Београдске пијаце“ Иван Сочо, Недељко Радосављевић из Канцеларије за младе и сарадњу са удружењима Београда, директор Пољопривредне школе и дома ученика ПКБ Драган Филиповић и пројектни менаџер Вита Латиновић.

Председник Општине Раковица Владан Коцић подсетио је да је караван органске хране само један у низу пројектних активности који се одвијају не територији Раковице.

„Раковица је од првог дана партнер на пројекту “Развој предузетништа кроз промоцију производње органски узгајане хране”. Данашњи пијачни караван органске хране је само наставак пројектних активности од којих је највећи део реализован управо у Раковици. Ми смо определили парцелу која служи као огледно добро за потребе пројекта, претворили смо је у био-башту и тамо је пре неколико недеља већ засађена раж. Претходно је Општина Раковица била домаћин великог броја обука на где су еминентни стручњаци из области органске производње држали предавања младим полазницима“, навео је Коцић.

Директор ЈП „Београдске пијаце“ Иван Сочо подсетио је да је то јавно предузеће један од партнера на пројекту који финансира Амбасада Краљевине Норвешке и навео да они подржавају овакве и сличне пројекте засноване на развоју локалне привреде.

„Људи који производе храну било где на територији Београда, у овом случају са територије Раковице, свакако да су фокусирани и желе да своју робу фокусирају у срцу свог комшилука. Срце раковичког комшилука јесте пијаца Видиковац. Градске пијаце су увек ту, за сваког окренутог ка развоју локалне привреде, локалне пољопривреде и управо у ту сврху смо и организовали своје караване производа органске робе заштићеног географског порекла, вина, ракије, зимнице, занатских производа“, навео је Сочо.

Члан градског Већа Драгомир Петронијевић рекао је да град Београд подржава пројекте везане за здраву храну. Он је навео да ће град мотивисати производњу органске хране у оним београдским општинама где за то постоје услови.

„Подстицаћемо производњу органске хране јер су због близине београдских пијаца трошкови превоза мањи, тако да ће и производ бити конкурентнији. Органска храна је тражена на нивоу Београда. Сада смо у Москви представили пројекат органских кластера на нивоу целог града. Има много заинтересованих инвеститора. Већом количином и производњом, нашим људима који се већ баве пољопривредом, гледаћемо да уложимо у њих средства да могу да производе органску храну, да могу да прођу период конверзије, да се та храна пакује и сутра извози. То је потенцијалних још 10.000 радних места и у наредним годинама ћемо радити на томе“, навео је Петронијевић.
Директор Пољопривредне школе и дома ученика ПКБ Драган Филиповић, чија школа је такође један од партнера на пројекту, навео је да они и кроз пројекат који финансира Амбасада Краљевине Норвешке, едукују младе за бављење пољопривредном производњом.

„Младе учимо како да на најлакши начин посеју одређену пољопривредну културу, па самим тим и како да пласирају производ. Управо овде на Видиковачкој пијаци имамо прилику да покажемо како млади могу да се баве органском пољопривредом, колико је велико њихово интересовање за бављење овим видом производње“, рекао је Филиповић.

Недељко Радосављевић из Канцеларије за младе и сарадњу са удружењима Града Београда подсетио је да је кроз пројекат обуку у производњи органске хране завршило више од 400 младих. „Канцеларија за младе Београда, као и град Београд, наставиће да подржавају сличне пројекте. Овом приликом позивам младе да нам се придруже да наставимо са овако добрим пројектима и сарадњом“, рекао је Радосављевић.