Одржана трибина „Четврто доба – како спречити деменцију“

петак, 27. новембар 2015.

У Великој сали Градске општине Раковица одржана је трибина под називом „Четврто доба-како спречити деменцију“. Предавање су држали еминентни стручњаци који су упознали присутне са основним информацијама о деменцији, и који су давали савете како у позном животном добу одржати ум виталним, како се борити против деменције и како живети са особама које су оболеле од те болести.

Предавачи на трибини били су директорка Дома здравља Раковица Добрила Васић, проф. др Елка Стефанова, виша медицинска сестра Сања Радојевић и проф. др Павле Ковачевић.

Присутне је поздравио домаћин трибине, председник Градске општине Раковица Владан Коцић.

Директорка Дома здравља Раковица Добрила Васић, у свом обраћању, између осталог, дала је занимљиве статистичке податке везане за просечну старост становништва Раковице и број особа старијих од 65 година у општини, који су у највећем ризику да оболе од деменције.

Она је најавила и наредну саговорницу, проф. др Елку Стефанову, са Клинике за неурологију и професора на Медицинском факултету у Београду. Госпођа Стефанова упознала је посетиоце трибине са општим информацијама о деменцији, са светском статистиком и са статистиком у Србији, са првим симптомима губитка памћења, као и са многим другим битним стварима везаним за ту болест.

Виша медицинска сестра Сања Радојевић из Центра за поремећаје памћења и деменције, говорила је, између осталог, како се понашати са особама оболелим од деменције. Она је дала савете на који начин треба да се понашају чланови породице, уколико неко од најближих оболи од ове болести.

Проф. др Павле Ковачевић, носилац свих академских звања из области медицине, говорио је о виталности појединца и народа. Господин Ковачевић, који је магистрирао и дипломирао на проблематици виталности народа, између осталог је упознао присутне, шта је све потребно да организам и ум у позним годинама остане виталан. Он је поменуо да иста правила која важе за јединку, када је у питању виталност, важе и за народ.

Након завршетка предавања, велики број суграђана искористио је прилику да постави питање предавачима.