ОДРЖАНА ТРИБИНА „КАКО БРЖЕ ДО ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ“

уторак, 15. децембар 2015.

Градска општина Раковица организовала је трибину посвећену легализацији под називом „Како брже до грађевинске дозволе“. У пуној великој сали Градске општине Раковица, више од 600 грађана имало је прилику да се упозна са применом нових правних аката који поједностављују и појефтињују поступак озакоњења објеката.

О применама Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу објеката говорили су државни секретар у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић, руководилац Службе за обједињену процедуру у истом министарству Даринка Ђуран, народна посланица Катарина Ракић из скупштинског Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, испред Града Београда, градски секретар у Секретаријату за послове легализације објеката Немања Стајић и директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић.

Присутне је поздравио домаћин трибине, председник Градске општине Раковица Владан Коцић.

Народна посланица Катарина Ракић, која је у Скупштини Србије бранила наведене законе, рекла је да у Србији постоји око милион и по нелегализованих објеката и држава од процеса легализације неће зарадити, имајући у виду да су таксе смањене, већ да је циљ да се коначно уведе ред и објекти озаконе.

Државни секретар у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић објаснила је да сви они који су поднели захтев за легализацију треба да сачекају да их позове општина, или у овом случају Секретаријат за послове легализације када је град Београд у питању и каже шта је потребно да доставе да би наставили поступак озакоњења.

„Дакле нема никаквог подношења захтева. Они који нису поднели захтев за легализацију такође не треба да долазе у Секретаријат. И они чекају прво да добију решење грађевинског инспектора, а следећи корак је да их надлежни орган позове и каже шта је потребно од докумената да доставе да би озаконили свој објекат“, навела је Дамњановићева.

Руководилац службе за обједињену процедуру Даринка Ђуран навела је да од наредне недеље почињу контроле свих јединица локалних самоуправа да би се проверило да ли су се општине и градови спремили и преузели оне претходне радње које су неоходне да би процес озакоњења кренуо, односно да ли су спремни да одговоре на све оно што захтева Закон о озакоњењу.

Директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић навео је да се приликом израде Закона о озакоњењу објеката, Министарство прво обратило тој институцији.

„Министарство је прво консултовало Републички геодетски завод, како најбоље, најбрже и најјефтиније да се уради озакоњење, а да грађане Србије то што мање кошта. Довољно је само да се уради Елаборат геодетских радова који ради свака овлашћена геодетска организација“, навео је између осталог Драшковић.

Градски секретар у Секретаријату за послове легализације објеката Немања Стајић рекао је да је Град Београд примио око 248.000 захтева о озакоњењу од чега се око 18.000 односи на подручје Градске општине Раковица.

„Град Београд је уочио које су то кључне тачке које су кочиле досадашњи поступак легализације и предложили низ амандмана на све оно што може да представља проблем у практичној примени закона. Ти амандмани су усвојени и не видим где би више могао да постоји проблем у поступку озакоњења. Процедура је крајње једноставна, неупоредиво бржа и повољнија по грађане него што је била икада до сада“, рекао је Стајић.

Након представљања законских аката, гости трибине су провели стрпљиво одговарајући на сва питања бројних грађана.