Окончан пројекат „Војни пиротехничар у основној школи“

четвртак, 17. децембар 2015.

Градска општина Раковица, Централна логистичка база Војске Србије и Црвени крст Раковице, заједно су са раковичким основним школама, спровели пројекат „Војни пиротехничар у оснвовној школи“.

Пројекат је подразумевао предавања ученицима петих разреда, чији је циљ био да се укаже на опасност од употребе пиротехничких средстава (петарди, ватромета бакљи исл.), неексплодираних убојних средстава (бомбе, гранате исл.), као и на опасност од тероризма. Такође, ученици су имали прилику да науче како да пруже прву помоћ у случају да дође до повреде употребом пиротехнике.

Предавања су спроведена у свих осам основних школа на територији Раковице. Предавачи Војске Србије и Црвеног крста Раковица, заједно са представницима локалне самоуправе посетили су школе: „Ђура Јакшић“, „Никола Тесла“, „Владимир Роловић“, „14. октобар“, „Бранко Ћопић“, „Коста Абрашевић“, „Иво Андрић“ и „Франце Прешерн“. Предавања је слушало више од 770 ученика петих разреда.

Председник Скупштине ГО Раковица Цвијетин Ђукановић, који је представљао локалну самоуправу на свим предавањима, рекао је да су потребе најмлађих један од приоритета Општине Раковица и да су предавања организована како би се повећала безбедност деце уочи новогодишњих и божићних празника.

„Приближавају нам се Нова година и други велики празници, свесни смо да је куповина петарди, ватромета и других пиротехничких средстава сада посебно популарна код деце, али њихова употреба носи велике ризике. Захваљујући одличној сарадњи са са Централном логистичком базом Војске Србије и 4. складишним бараљоном који је стациониран у Кнежевцу, малишани су имали прилике да од стране стручњака чују какве све опасности вребају коришћењем обичних петарди и сличних пиротехничких средстава, али и од неексплодираних убојних средстава којих на жалост и даље има по Србији. Такође, захваљујући одличној сарадњи и са Црвеним крстом Раковица, деца су могла да науче како се пружа прва помоћ у случају да до повреда дође. Градска општина Раковица ће и даље спроводити акције које имају за циљ повећање безбедности најмлађих“, рекао је Ђукановић, захваливши се још једном Централној логистичкој бази Војске Србије и Црвеном крсту Раковица, као и директорима раковичких основних школа на успешно спроведеном пројекту.

Са опасностима употребе петарди, ватремета, бакљи и других пиротехничких средстава, ученике су упознали капетан Марко Ђокић и поручник Марија Марковић, припадници Централне логистичке базе Војске Србије. Ученици су између осталог могли да виде страшне повреде које могу да изазову пиротехничка средства, и да чују који су најчешћи начини повређивања. Уз савет да се избегава куповина и употреба пиротехничких средстава, инсистирано је, ако се већ купују, да се то чини у овлашчћеним радњама, а никако на улици, пијацама импровизованим тезгама и другим местима, имајући у виду да се за таква средства не зна порекло, нити да ли су прошла адекватну контролу, што повећава опасност од повреда.

Посебна пажња посвећена је неексплодираним убојним средствима осталим из периода претходних ратова, где је деци саветовано да, уколико примете сумњив предмет у природи, избегавају било какав контакт и обавезно обавесте старије особе, или полицију. Осим тога, ученици су упознати и са опасностима од тероризма.

Предавачи Црвеног крста Раковица објаснили да пиротехничким средствима настају три степена опекотина. За сваки од њих демонстрирана је употреба прве помоћи, где су и сами ученици имали шансу да превију импровизоване ране које су израдили професионални шминкери Црвеног крста Раковица. Осим опекотина, ученицима је демонстрирано превијање главе у случају да дође до повреде ока, док су добили и многе друге квалитетне савете.

Централна логистичка база Војске Србије наставиће пројекат „Војни пиротехничар у основној школи“, предавањима у основним школама на територији Градске општине Палилула.