ПУШТЕНА У РАД КРУЖНА ЛИНИЈА 505

субота, 16. јануар 2016.

Данас је свечано пуштена у рад кружна линија 505 која повезује насеља Миљаковац 3 и Сунчани брег са остатком Раковице. Промотивну вожњу новом линијом имали су градски менаџер Горан Весић, државни секретар у МУП-у и некадашњи председник Општине Раковица Милосав Миличковић, председник Општине Раковица Вадан Коцић, секретар за саобраћај Града Београда Душан Рафаиловић и директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић.

На станици у Сунчаном брегу, окупио се велики број грађана да поздрави пуштање у рад нове линије градског превоза, прве која пролази кроз тао насеље.

Градски менаџер Горан Весић је истакао да је данас велики дан за становнике Сунчаног брега, јер су први пут добили јавни превоз.

„Нажалост у Београду и даље постоје насеља која немају ни канализацију ни јавни превоз, а налазе се на десетак километара од центра града. Овде смо предходно на иницијативу челника Општине Раковица успели да обезбедимо пут до овог насеља, сада и превоз, а ускоро се назире и почетак изградње канализације. Тим поводом очекујемо да добијемо сагласност Министарства грађевине. Град Београд ће после тога објавити тендер за изградњу фекалне канализације у насељу Сунчани брег за шта је у буџету Града издвојено 200 милиона динара. После завршеног тендера кренућемо са изградњом канализације, као горућег проблема овог насеља“, рекао је Весић и захвалио се претходном председнику Општине Раковица Милосаву Миличковићу и актуелном председнику Општине Владану Коцићу на свему што су учинили за грађане тог насеља.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић се захвалио Граду Београду што је изашао у сусрет становницима овог насеља.

„Ми смо као градска општина изградили асфалтни пут, чиме смо створили услове за пуштање нове линије и ево данас можемо да се похвалимо да имамо нову линију 505, чиме смо грађане Сунчаног брега повезали са остатком Раковице и Београда… На Сунчаном брегу ускоро очекујемо и изградњу канализације и стварање услова за нормалан живот свих људи на територији Општине Раковица“, рекао је Коцић и додао да је сарадња са градом до сада била добра и да очекује да у будућности буде још боља.

Секретар за саобраћај Града Београда Душан Рафаиловић је додао да је пројекат реализован на иницијативу грађана који су подносили захтеве Општини Раковица и Општинском одбору Српске напредне странке. Он је навео да се до сада на линији 505 саобраћало једно возило ГСП-а, док је од сада укључено још једно у ред вожње, које прави кружну путању и повезује грађане Сунчаног брега са остатком Раковице. Укупна дужина продужене линије, према његовим речима, износи око 10, 5 километара, са четири нова стајалишта.

„Ово је најбољи пример да у Београду више не постоје грађани првог и другог реда, већ да нова градска власт све становнике административно посматра на исти начин“, закључио је Рафаиловић.

Након свечаног пуштања у рад нове линије, одржан је и збор грађана где су становници Сунчаног брега могли да чују планове везане за то насеље, али и да изнесу проблеме са којима се сусрећу.

Нова линија 505 пролазиће трасом: МИЉАКОВАЦ 1- Борска – Велизара Станковића – Вукасовићева – Миљаковачка – Миљаковачке стазе – Насеље Сунчани брег – Патријарха Димитрија – Мишка Крањца – Борска – МИЉАКОВАЦ 1.

На линији ће саобраћати радним даном и суботом два возила у вршном односно једно возило у ванвршном периоду а недељом на линији ће саобраћати 1 возило.

На траси линије од Миљаковца 1 до Миљаковачких стаза радиће једно возило и носиће ознаку 505Л, док друго кружно возило са линије која је данас пуштена у рад носи ознаку 505.