МАТУРАНТИМА ПРЕДСТАВЉЕНА ВОЈНА АКАДЕМИЈА

четвртак, 10. март 2016.

Градска општина Раковица и Централна логистичка база Војске Србије, организовале су јуче промоцију Војне академије за ученике завршних разреда раковичких средњих школа. Пригодна предавања о условима уписа у ову високошколску установу реализовали су представници Војне академије.

Све присутне је поздравио председник Скупштине ГО Раковица Цвијетин Ђукановић. Он је, између осталог, поручио матурантима да са пажњом испрате могућности које Војна академија пружа, имајући у виду традицију, поштовање и положај официра у Војсци Србије и народу Србије.

Капетан Војске Србије Данко Рондовић из Одсека за питања кадета и слушалаца на Војној академији, представио је ученицима рад високошколских установа у саставу Универзитета одбране.

Он је између осталог навео да Војна академија кадетима нуди бесплатно школовање, смештај, храну, одећу, уџбенике, као и плату током студија уз бесплатну здравствену заштиту и сигурност запослења, док се од кадета очекује само да редовно и у року испуњавају своје обавезе на академији. Уз Војну академију, на располагању ученицима је и Медицински факултет Војномедицинске академије.

Овом приликом истакнуто је и да постоји могућност цивилног студирања на Војној академији, где након завршетка студија дипломци стичу звања дипломираног инжењера или дипломираног економисте, са напоменом да је ово школовање изузетно повољно и износи 57 хиљада динара по школској години (са могућношћу плаћања у пет месечних рата). Војска Србије након завршетка ових студија не преузима обавезу запошљавања дипломаца, али нуди друге повољности.

О искуствима са Војне академије говорила је Ана Страхињић из Раковице,  кадет треће године ове образовне установе.  Уз препоруку да своје напоре усмере на учење математике и јачање физичке спремности , Ана је препричала један свој дан на академији, први сусрет са ватреним оружјем, бомбама и војничким начином живота.

Рок за конкурисање за упис Војне академије је до 31. марта ове године. Раковичким матурантима је детаљно објашњен читав поступак конкурисања, као и пријемног испита који се састоји из више сегмената. Сви заинтересовани за упис Војне академије морају да положе тест из математике који носи чак 45 бодова и психофизичку проверу. Из средње школе ученици носе максимално 40 бодова на основу успеха, док на пријемном испиту могу освојити још максимално 60 бодова.

Младим људима који намеравају да конкуришу на овом престижном универзитету обезбеђено је да то учине пре него што почну уписни рокови на другим универзитетима у Србији и на тај начин обезбеде себи накнадни упис. Просторије, објекти, старешине и предавачи на располагању су заинтересованим ученицима и њиховим родитељима сваке суботе од 10 до 14 часова у улици Павла Јуришића Штурма број 33 у Београду. Све додатне информације о конкурсима и условима студирања могу се пронаћи на интернет адресама http://www.uo.mod.gov.rs/sr/#.VuFqXX0rJdg и http://www.va.mod.gov.rs/ или у Војном одсеку Раковице (улица Мишка Крањца број 2).

Промоција уписа на Војну академију у Београду је само наставак успешне сарадње Градске општине Раковица и Војске Србије. У сарадњи са Централном логистичком базом Војске Србије, у децембру прошле године, организована је серија предавања под називом „Војни пиротехничар у основној школи“. У склопу предавања, представници Централне логистичке базе обишли су све основне школе у Раковици, где су ученике петих разреда упознавали са опасностима употребне пиротехничких средстава (петарди, бакљи, ватромета исл…).