РАКОВИЧКИ КАРНЕВАЛ 2016

понедељак, 4. април 2016.

Одржавањем Међународног карневала на Видиковцу, данас је завршен четврти међународни Раковички карневал, који је трајао три дана. Данашњу манифестацију, пред великим бројем посетилаца, свечано је отворио председник Градске општине Раковица Владан Коцић који је пожелео добродошлицу и добар провод карневалистима и посетиоцима. Присутнима су се обратили и председник Федерације европских карневалских градова Хенри Ван Дер Крон (FECC), као и менаџер Раковичког карневала Александар Васовић.

Улицом Патријарха Јоаникија на Видиковцу, на карневалској траси дугој око 800 метара, продефиловало је 35 карневалских група. Свака карневалска трупа прошла је поред три бине где су изводили свој перформанс. Карневалском трасом прошле су и мажореткњиње, бубњарско-ударачки оркестар, док су се у оквиру дефилеа кретала и алегоријска возила.

Осим група из Србије, на Међународном карневалу учествовао је велики број карневалских група из региона. Гости Раковичког карневала између осталих били су и карневалске групе из Словеније, Хрватске, Црне Горе, Македоније, први пут су наступиле и групе из Грчке и Русије, док је карневалску групу имала и амбасада Малезије.

Посебан гост Раковичког карнавала и ове године била је карневалска група из Венеције. Први пут је Раковица угостила пријатеље из Венеције 2014. године и то је било први пут да карневалска трупа из тог италијанског града буде гост једном карневалу у Србији. Сарадња два карневала продубљена је у фебруару прошле године, када је на Венецијанском карневалу потписана Повеља о пријатељстви и сарадњи.

Гости карневала и ове године били су представници Федерације европских карневалских градова (FECC), где је Раковички карневал члан још од 2013. године.

На данашњем Међународном карневалу проглашени су и победници јучерашњег дечјег карневала, односно „Дечје поворке“. За најбољу је изабрана карневалска група „Цвеће“ из Основне школе „Коста Абрашевић. Друга је била група „Пачићи“ из Основне школе „14. октобар“, треће место припало је групи „Бразил“ из ОШ „Бранко Ћопић“, четврта је била група „Ванземаљци“ из ОШ „Коста Абрашевић“, док је пето место припало групи „Африка“ из ОШ „Ђура Јакшић“. Победнике је изабрао међународни жири састављен од чланова чланова Федерације европских карневалских градова. Најбоље групе представљаће Раковички карневал на карневалима у земљи и иностранству.

Четврти међународни раковички карневал, за разлику од ранијих година, трајао је три дана. Раковички карневал је почео у петак 1. априла, маскенбалом у свим раковичким основним школама и вртићима, настављен је јуче, одржавањем дечјег карневала, односно Дечје поворке, где су учествовале карневалске групе састављене од малишана из раковичких вртића и основних школа, а завршен је данас одржавањем Међународног карневала.